Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Яжте всек ден този летен зеленчук, сваля кръвното с 23%

27 август 2024, 14:12 часа

Един летен зеленчук се счита за един от най-здравословните и е включен в диетата на много народи по света. Той е отличен източник на фибри и различни витамини, които помагат за поддържане на здравето. Въпреки това учените отделно обръщат внимание на няколко свойства на такъв зеленчук. Едно от тях е свързано със способността му да сваля кръвното налягане.

Ползи от пипера за кръвното и тялото

Кверцетинът, който се намира в големи количества в чушките, има много различни ползи за здравето, включително противовъзпалителни ефекти, намаляване на риска от сърдечни заболявания и понижаване на кръвното налягане. Проучване в British Journal of Pharmacology включва прилагане на кверцетин на плъхове в продължение на пет седмици. В резултат на това е установено, че кръвното налягане при гризачи спада средно с 23%.

Кайсии - вдигат или свалят кръвното

Чушките са богати на витамин С. Освен че е доказан имуностимулатор, е установено, че този витамин подобрява когнитивната функция при възрастни хора. Според преглед на проучване, публикувано в BMC Psychiatry, има връзка между дефицита на витамин С, депресията и когнитивния спад с възрастта. Въпреки че учените отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се направят окончателни заключения, няколко проучвания през последните 20 години показват, че веществото може да предпази от леки до тежки форми на когнитивно увреждане.

Чушките съдържат големи количества витамин А, който има благоприятен ефект върху имунната система. Повечето изследователи са съгласни, че той може да предпази тялото от инфекциозни заболявания. Дефицитът на витамин А уврежда вродения имунитет, като предотвратява нормалната регенерация на лигавиците, увредени от инфекция. 

Заради химичния си състав чушката има благоприятен ефект върху човешкия организъм, каза диетологът Евгения Кошелева. По-специално:

  • Антиоксидантите, витамин С, каротеноидите защитават тялото от свободните радикали (оксидативен стрес).
  • Хлорогеновата киселина, която също се намира в сладките чушки, помага за предотвратяване на диабет тип II и сърдечно-съдови заболявания.
  • P-кумаровата киселина, която се намира в зеленчуците, намалява риска от развитие на рак на стомаха (чрез намаляване на образуването на канцерогенни нитрозамини).

Смята се, че флавоноидите, които също се намират в чушките, имат антиалергични, противовъзпалителни, противоракови, антиоксидантни и антимикробни действия.

В допълнение, сладкият пипер нормализира съня, укрепва паметта, подобрява външния вид и състоянието на ноктите и косата, а също така предотвратява плешивостта и прави кожата по-еластична.

Как ще се промени кръвното ви, ако всеки ден ядете по 2 чаши плодове и зеленчуци

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес