Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три ежедневни действия, които увеличават риска от диабет

04 септември 2024, 14:47 часа

Диабет тип 2 е заболяване, което обикновено засяга хора на възраст над 45 години и се формира, когато тялото има висока резистентност към инсулин. Следните три действия повишават инсулиновата чувствителност и повишават вероятността да развиете диабет тип 2.

Още: Подходящо брашно за диабетици: Ползи при висока кръвна захар

Пренебрегване на закуската

Закуската е най-важното хранене за деня и има причина за това. Когато пропуснете закуската, кръвната ви захар ще се повиши значително дори повече, отколкото при всяко друго хранене.

Когато нивото на кръвната захар е по-високо, панкреасът трябва да отделя повече инсулин. По този начин той повишава чувствителността на тялото към него. След това гладът през деня кара човек да избира нездравословни продукти и да яде повече.

Не пропускайте закуската и се уверете, че ядете повече фибри, сложни въглехидрати и протеини.

Безсъние

Безсънието допринася за развитието на диабет тип 2. Умората, която човек изпитва от липса на сън, продължава през целия ден и стимулира глада, но също така и хормонални промени.

Ако човек спи по-малко от седем часа на нощ, тялото отделя по-малко инсулин и повече кортизол. Този хормон затруднява разграждането на глюкозата и следователно нивото на кръвната захар ще бъде по-високо.

Дефицит на витамин D

Витамините като цяло са здравословни. Липсата на витамин D ви излага на риск от редица заболявания, включително диабет тип 2. Проучванията показват, че хората, които имат достатъчно количество витамин D в тялото, са с 43 процента по-малко склонни да бъдат засегнати от това заболяване.

Продължителният дефицит на витамин D причинява нарушения на костната минерална маса и води до фрактури при деца и възрастни. Липсата на този витамин насърчава проблеми с костите и мускулите и може да допринесе за появата на остеопороза.

Още: Защо промените във времето влошават ревматизма и как да облекчим болката по естествен начин

Многобройни проучвания свързват дефицита на витамин D с депресия, сърдечни заболявания, имунни нарушения, инфекции и увеличаване на вредните клетки. Можете да го намерите в: яйчен жълтък, мляко, риба, сирене, бамя и боб.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес