Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този сутрешен симптом се появява няколко дни преди инсулт

02 юни 2024, 09:01 часа
Реклама

Коварството на много болести, включително и на инсулта, се състои именно в това, че идват внезапно. Въпреки това, в някои случаи опасно заболяване, свързано със смъртта на мозъчните клетки, се развива с предварителни симптоми.

Сутрешният симптом на инсулт

Има симптом, който предупреждава за възможна атака няколко дни предварително. Проявява се краткотрайно сутрин, така че често хората просто не го възприемат като нещо сериозно. Това е пълна или частична загуба на зрението за кратко време веднага след събуждането, което не е придружено от други неприятни усещания.

„Очните инсулти могат да предскажат по-сериозен инсулт в близко бъдеще. Малките съдове се запушват, което води до проблеми със зрението“, казват експерти от Harvard Health.

"Тих" инсулт - това са симптомите, които го издават

Повечето пациенти отбелязват, че загубата на зрение веднага след сън се наблюдава само в едното око и описват тази патология като „тъмно петно“ или „странна“ сянка. Ако се появят подобни симптоми, лекарите съветват да не се колебаете и незабавно да потърсите медицинска помощ. Такива състояния могат да доведат до сериозни проблеми със зрението.

Симптоми на инсулт

Симптомите на инсулт са склонни да се развиват много бързо. Обикновено човек започва да получава пристъп на остро, непоносимо главоболие, той се оплаква, че главата му буквално се „разкъсва“. Походката може да се промени, да стане нестабилна, човек да падне или да започне пареза (изтръпване) на мускулите на крайниците или лицето. Инсултът се характеризира с едностранна пареза, когато мускулната слабост се появява само от лявата или дясната страна на тялото. Поради това устата на пациента сякаш се „изкривява“ и дори чертите на лицето се променят. Речта става по-малко ясна - или се забавя, или, напротив, човекът започва да говори много бързо, но неразбираемо. Може да има и мъгла пред очите, нефокусиран поглед и за пациента става трудно да формулира мислите си и да избира думи.

Лекарите препоръчват да запомните три основни техники за разпознаване на симптомите на инсулт: "Усмихне се - Говори - Вдигни ръце (нагоре)".

Помолете човека да се усмихне. При инсулт усмивката се оказва „крива“, тъй като мускулите от едната страна на лицето са много по-малко засегнати.

Задайте въпрос: „Как се казваш?“ Обикновено в момент на инсулт човек не може дори да произнесе правилно името си.

Накарайте го вдигне и двете си ръце едновременно. Като правило, пациентът не успява да се справи с тази задача, ръцете не могат да се издигнат на едно ниво, тъй като едната страна на тялото се подчинява по-лошо.

Учени: Хората с тази кръвна група са с най-висок риск от ранен инсулт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес