Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този симптом в жегата може да издава диабет

25 юли 2024, 15:56 часа

Диабетът е сериозно здравословно състояние, причинено от високи нива на кръвната захар. Много от хората страдат от това заболяване дълго време, без дори да знаят. Един често срещан симптом на диабет може лесно да бъде пренебрегнат в резултат на високите летни температури.

Най-честият симптом на диабет

Националната здравна служба на Обединеното кралство посочва, че прекомерната жажда е предупредителен симптом за диабет. Причинява се от натрупването на излишна глюкоза в кръвта. Следователно, бъбреците трябва да работят по-усилено, за да филтрират излишната захар.

Може ли да се яде пъпеш при диабет? 

Ако бъбреците не могат да я абсорбират достатъчно бързо, излишната захар се озовава в урината, изтегляйки течност от тъканите на тялото, което води до дехидратация и жажда. Високите нива на захар в урината, причинени от диабет, също могат да доведат до миризма на сладка или плодова урина. Повишената захар води до дехидратация, което насърчава човек да консумира повече вода и следователно да уринира по-често.

Други симптоми

Ранното разпознаване на симптомите на диабета позволява бърза медицинска помощ за контролиране на заболяването. Въпреки че няма лечение за диабет, съществуват лечения за облекчаване на симптомите. Други признаци на диабет, на които трябва да обърнете внимание, са: хронична умора, загуба на тегло без диета, сърбеж по определени части на тялото, порязвания и рани, които зарастват по-бавно и замъглено зрение. 

Развитието на заболяването изключително рядко започва безсимптомно. Това е така, защото диабетът се проявява веднага, когато се появят първите дисфункции. Ето защо ендокринолозите съветват да слушате тялото си и периодично да се изследвате в лабораторията. При постоянен скрининг, както и при спазване на всички препоръки на лекаря, пациентът своевременно открива захарен диабет и започва своевременно лечение.

Тъй като всички вътрешни процеси се отразяват във външния вид и общото благосъстояние, когато се появят първите признаци на диабет, тялото може да ви даде следните „сигнали“: бърза загуба на тегло (при липса на изтощителни тренировки и други фактори); постоянна жажда; повишена умора; постоянно чувство на глад, което се появява веднага след хранене; често уриниране; проблеми със зрението (бързо развитие на очни заболявания); незарастващи рани, суха кожа и пукнатини.

Ако всички тези симптоми са налице, човек може да има не само диабет, но и витаминен дефицит. Във всеки случай, дори при недостиг на витамини и минерали, тялото се нуждае от помощ (навременно лечение, което може да възстанови функционалността на всички органи и да премахне последствията от тяхната дисфункция).

Лекар: Тази промяна в гласа може да издава диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес