Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този симптом на диабет се появява по време на хранене

25 септември 2024, 13:01 часа

Смята се, че първите симптоми на диабет могат да бъдат жаждата и честото уриниране. Ако изведнъж забележите, че пиете повече - ставате, за да си налеете вода дори през нощта, а след това постоянно тичате до тоалетната - това е тревожен знак. Трябва незабавно да си уговорите среща с лекар и да преминете серия от тестове, предписани от него.

Но има друг „червен“ сигнал, който може да показва, че има ясна неизправност във вашата ендокринна система. За него споделя д-р Зухра Павлова.

Симптом на диабет, който се наблюдава по време на хранене

Може да изпитате коремен дискомфорт по време на хранене.Това е вероятен признак на гастропареза, едно от усложненията на диабета, причинени от скокове в нивата на кръвната захар. Това е нарушение на стомашната подвижност, при което се забавя евакуацията на твърдата храна от него. Храната не се усвоява правилно и причинява неприятни симптоми. Типична проява на това разстройство е усещането за ситост след първите изядени лъжици.

Лекар: 3 чаши от тази напитка на ден предпазват от диабет и инсулт

„Чувствате, че има въздух в стомаха ви, или просто се чувствате много некомфортно, докато ядете: чувствате, че стомахът ви е пълен, изпитвате оригване, подуване, болка в горната част на корема, гадене и дори повръщане“, споделя лекарят.

При приблизително 50% от пациентите с диабет гастропарезата започва остро, при 33% периодично се появяват обостряния, а при 10% заболяването е циклично.

Как да се справим с проблема?

Гастропарезата, нарушение на подвижността на червата, може да се лекува с диета. Лекарят съветва да се яде по-малко и по-често, да се избягват мазни храни и сирене (те само дразнят стомаха) и да се дъвче храната старателно.

"Важно е да добавите повече фибри, плодове и зеленчуци към вашата диета. В никакъв случай не трябва да пиете сода, която причинява подуване на корема. Също така се препоръчва значително намаляване на консумацията на алкохол и отказ от пушенето", казва специалистът.

Други симптоми на диабет

Те включват;

  • Чувство на постоянна умора;
  • Загуба на тегло и мускулна загуба;
  • Сърбеж в интимната зона, чести пристъпи на гъбични инфекции;
  • Влошаване на зрението;

"Ако откриете подобни симптоми, трябва да се консултирате с лекар. Лекарите препоръчват да се проверяват нивата на кръвната захар веднъж годишно, дори и за абсолютно здрави хора", казва специалистът.

Лекар: Този зеленчук бори диабета и подобрява зрението

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес