Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този евтин зеленчук сваля захарта и укрепва костите

20 юли 2024, 15:11 часа

В народната медицина този евтин зеленчук се използва за лечение на различни заболявания, съобщава изданието The Health Site. Една скилидка чесън (приблизително 3 грама) съдържа 4,5 калории, 0,2 грама протеин и 1 грам въглехидрати.

Чесън за сваляне на кръвната захар

Чесънът има антидиабетни свойства, това се дължи на ефекта му върху инсулина. Серните съединения, съдържащи се в него, намаляват нивата на кръвната захар, като увеличават секрецията на инсулин от панкреаса и повишават чувствителността на клетките към този хормон. Маслото от чесън може да помогне за предпазване на пациенти с диабет от кардиомиопатия, която може да бъде причина за смърт сред пациентите с диабет.

Лекар: Този симптом с краката издава висока кръвна захар и проблеми със сърцето

Чесънът е добър източник на няколко хранителни вещества, включително: манган, витамин B6, витамин  С, селен, целулоза

Екстрактът от чесън (AGE) може да засили имунната система. Изднието съобщава, че според проучване хората, които са приемали добавки AGE в продължение на 3 месеца по време на сезона на настинки и грип, са имали по-малко тежки симптоми.

Съединенията в чесъна може да окажат антивирусни свойства. В допълнение към укрепването на имунната система, той може да помогне за предотвратяване на навлизането на вируси в клетките. Активните съединения в чесъна могат да понижат кръвното налягане.

Алицинът в този зеленчук може да ограничи производството на ангиотензин II, хормон, който повишава кръвното налягане. 

Проучванията показват, че чесънът помага на тромбоцитите да се слепват по-малко и съответно да залепват по-малко по стените на артериите, тоест това растение действа като антикоагулант, допълва още здравният портал. Полезен е при високо кръвно налягане и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове. 

Благодарение на своите антибактериални и пребиотични свойства, чесънът може да подобри здравето на червата. Чесънът съдържа инулин и фруктоолигозахариди, които насърчават растежа на полезните бифидобактерии, като същевременно инхибират растежа на патогенните бактерии. 

Чесънът може да минимизира загубата на костна маса чрез повишаване на нивата на естроген. Ефектът му е особено очевиден при възрастни жени, които са консумирали дневна доза сух екстракт от чесън, тоест около 2 гр няколко пъти седмично.

Кой не трябва да яде чесън?

Въпреки ползите си, чесънът не трябва да се яде от всеки. Трябва да внимават:

  • хората с наднормено тегло - те трябва да знаят, че чесънът повишава апетита;
  • чесънът е противопоказан при заболявания като язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, хемороиди, бъбречни и чернодробни заболявания;

Жените не трябва да ядат чесън по време на бременност, тъй като той може да предизвика алергични реакции.

Вода с краставица - как влияе на кръвната захар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес