Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този домашен сок понижава кръвното налягане и пази сърцето

30 септември 2024, 19:22 часа

Доматеният сок е дори по-здравословен от самия плод.

Проучване, публикувано през 2019 г. в списание Food Science and Nutrition, установи, че доматеният сок може значително да понижи кръвното налягане. Изследователи от Токио проследиха 481 участници, които пиeли този сок всеки ден, и резултатите показаха, че има значително подобрение при тези с високо кръвно налягане.

Вижте още: Лекар: Тези неща по краката предупреждават за 2 сериозни заболявания

Участниците в проучването пият между 85 и 215 мл доматен сок всеки ден, като повечето консумират около 200 мл. Преди и след проучването са измерени маркери за сърдечно-съдов риск, включително кръвно налягане, нива на липиди в кръвта и глюкозен толеранс. Резултатите показват, че кръвното налягане на 94 участници с нелекувана хипертония е значително намалено, докато нивото на "лошия" LDL холестерол спада при 125 участници.

Между другото, доматите съдържат витамин С, чаша чист доматен сок задоволява цели 74 процента от дневните нужди от този важен антиоксидант и витамин К, както и минерала калий.

Най-известната му съставка обаче е ликопенът , антиоксидант и каротеноид, който придава характерния червен цвят на домата. Ликопенът е отличен съюзник в борбата с възпаленията и туморите, защото предотвратява щетите, причинени от свободните радикали.

Изследванията показват, че този антиоксидант е два пъти по-мощен от например бета-каротина от морковите. Доматеният сок е дори по-здравословен от самия плод именно защото клетъчните стени се разбиват при смесване, така че се освобождава още повече ликопен.

Помага при хипертония и поддържа сърцето здраво

Ако страдате от високо кръвно налягане, определено трябва да консумирате пресен доматен сок всеки ден. А именно, действа като понижава кръвното налягане.

Повече от 500 души на възраст между 20 и 74 години са участвали в едногодишно японско проучване.

Кръвното налягане спадна значително при 20 процента от тези, които пиеха чаша доматен сок всеки ден.

Освен това доматите са богати на витамин B6, който намалява нивото на хомоцистеин, аминокиселина, която уврежда кръвоносните съдове и сърцето.

Вижте още: Медицински пробив: Излекуваха жена с диабет с помощта на собствените ѝ стволови клетки

Значително намалява риска от инсулт

Финландско проучване, което изследва повече от 1000 мъже на възраст между 46 и 65 години в продължение на 12 години, установи, че субектите, които имат по-високи нива на ликопен, имат 55% по-нисък риск от инсулт.

Ликопенът е мощен антиоксидант, който предотвратява образуването на кръвни съсиреци, което означава, че с консумацията му спомагате за запазването на кръвоносните съдове.

В допълнение към намаления риск от инсулт при мъжете с повишени нива на ликопен, рискът от инфаркт също е значително по-нисък.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес