Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този алкохол вдига най-много пикочната киселина

02 септември 2024, 17:34 часа

Злоупотребата с алкохол може да предизвика развитието на различни заболявания. Има алкохолни напитки, които са особено опасни в този смисъл. Учените установиха кой алкохол провокира в по-голяма степен подагра, заради най-негативния си ефект върху нивата на пикочна киселина.

Най-вредният алкохол за пикочната киселина 

Ново китайско проучване установи, че някои алкохолни напитки могат да увеличат риска от подагра, най-болезнената форма на възпалителен артрит, когато отпадъчният продукт, наречен пикочна киселина, се натрупва в ставите.

Каква е нормата на пикочна киселина при мъжете и жените над 60 години 

Учените изследвали данни от повече от 400 хиляди души и стигнали до извода, че първоначалният риск от развитие на подагра е два пъти по-висок сред тези, които пият алкохол повече от веднъж седмично, пише New York Post. Мъжете са особено изложени на риск при жените, връзката между подагра и алкохол е по-слабо изразена. Проучването е публикувано в списание JAMA Network Open. 

Учените, които изследваха ефекта на алкохола върху рисковете от подагра, решиха да разберат кой алкохол е особено вреден. Оказа се, че това наистина съществува. Проучването установи, че пиенето на шампанско, бяло вино, бира, сайдер и спиртни напитки е свързано с по-висок риск от подагра. Освен това силните алкохолни напитки повишават в по-голяма степен риска от подагра при жените. Но заключението на учените е, че бирата и сайдерът повишават най-значително риска от развитие на подагра.

Подаграта може да се контролира чрез промени в начина на живот, като намаляване на консумацията на алкохол, ограничаване на консумацията на месо и пиене на повече чиста вода. Задължително е да се консултирате със специалист и да държите подагрозните пристъпи под контрол, ако се появят. Те могат да причинят увреждане на костите, съветват още учените.

Подаграта обикновено не е фатална. Това заболяване обаче може да повлияе на бързото развитие на сърдечно-съдови заболявания и значително да намали качеството на живот на човека.

Подаграта възниква, когато поради нарушение в метаболизма на пикочната киселина в ставната кухина се натрупват урати (соли на пикочната киселина). Вътреставните промени водят до възпаление и развитие на остър пристъп.

Пикочната киселина е крайният продукт на метаболизма на пурина. Пурините се намират в тялото и също се доставят ежедневно чрез храната. Храните, съдържащи пурини, включват червено месо, сърце, черен дроб, някои морски дарове, алкохол и сладки напитки. При нормален метаболизъм пикочната киселина лесно се отделя от бъбреците.

Ако има твърде много пикочна киселина, тя се натрупва под формата на кристали в ставите. Хроничният стадий често се характеризира с образуването на тофи. Тофите са представени от подкожни меки възли, които се образуват около ставите.

Рисковите фактори за това заболяване включват:

  • Мъжки пол. При мъжете този тип метаболитни нарушения се развиват по-често. При жените случаите на подагра нарастват с настъпването на менопаузата. Това се дължи на факта, че естрогените насърчават отделянето на пикочна киселина.
  • Затлъстяване. На фона на наднорменото телесно тегло се увеличава съдържанието на пикочна киселина и се затруднява отделянето й от бъбреците.
  • Наследственост.
  • Прием на диуретични и антихипертензивни лекарства (диуретици, АСЕ инхибитори).
  • Диета с преобладаване на червено месо, алкохол, честа консумация на напитки с фруктоза.
  • Хипертония, захарен диабет, анамнеза за бъбречна патология.

Съвет от лекар: Тази напитка сваля пикочната киселина

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес