Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са храните, които правят лекарствата за разреждане на кръвта неефективни

02 януари 2023, 14:20 часа

Неправилното комбиниране на лекарства за разреждане на кръвта с определени храни може да доведе до нежелани последствия.

Най-често в инструкциите за лекарствата е посочено с какво не трябва да се приемат, но в повечето случаи малко хора обръщат внимание на тези препоръки.

Кои храни пречат на разреждането на кръвта

Напоследък превенцията на образуването на кръвни съсиреци и намаляването на съсирването на кръвта чрез нейното разреждане придоби голям интерес и актуалност. По правило в тези случаи се предписват антикоагуланти.

Лекар: Тези мазни храни намаляват риска от кръвни съсиреци

Има пациенти, които трябва да ги приемат цял ​​живот. Както при постоянно лечение, така и при периодична антикоагулантна терапия е необходимо да се вземе предвид възможният ефект на хранителните продукти върху лекарствата от тази фармакотерапевтична група.

Витамин К намалява ефекта от приемането на такива лекарства, така че е важно да ядете само онези храни, които го съдържат в малки количества, и да избягвате тези, в които нивото му е високо, сред които: соево масло, говежди черен дроб, бекон, масло, сирене, зелен чай, спанак, броколи, брюкселско и карфиол, маруля; аспержи, зелен грах.

Тези 4 напитки втвърдяват артериите и водят до кръвни съсиреци

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и на консултацията със специалист!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес