Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрият сок за жените над 50 години

24 юни 2024, 10:00 часа

Сокът от цвекло може значително да подобри функцията на кръвоносните съдове при жени след менопауза. Това от своя страна намалява риска от сърдечни заболявания, според Джоселин Делгадо Спикуца, изследовател в Hack Institute of Life Sciences към Pennsylvania State University.

Реклама

Най-полезният сок за жените над 50 години

Всички участници в проучването консумират по 2 бутилки от 2,3 унции концентриран сок от цвекло всяка сутрин в продължение на 7 дни. След няколко седмици те пият сок от цвекло без нитрати за сравнение. Учените оценяват състоянието на кръвоносните съдове чрез разширяване на кръвоносните съдове в зависимост от консумацията на сок от цвекло.

Защо сокът от тиква е задължителен за пиене през зимния сезон?

Сокът от цвекло с нитрати значително подобрява кръвообращението в сравнение със сока без нитрати. Въпреки това, нито един от методите не е успял напълно да обърне влошаването на съдовата функция след увреждане на тъканите при жени в постменопауза.

Освен това, защитният ефект на нитратите изчезва 24 часа след последната доза, което изисква продължителна ежедневна консумация на сок от цвекло за поддържане на съдовото здраве.

Джоселин Делгадо Спикуца обяснява, че нитратите от сока от цвекло могат да осигурят допълнителен източник на азотен оксид в тялото. Азотният оксид играе ключова роля в разширяването на кръвоносните съдове. Това е особено важно след менопаузата, когато нивата на естроген спадат и естественото стимулиране на производството на азотен оксид намалява.

Жените след менопауза губят защитния ефект на естрогена върху кръвоносните съдове и производството на азотен оксид, което провокира рискове от сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, общата физическа активност намалява и теглото се увеличава, което се отразява негативно на здравето.

В допълнение към този ефект върху здравето на жените, сокът от цвекло ще бъде полезен и по други причини. По-специално ще допринесе за:

  • понижаване на кръвното налягане и лошия холестерол;
  • подобряване на издръжливостта по време на физическа активност;предотвратяване или намаляване на образуването на мастни отлагания в черния дроб;
  • поддържане на общото здраве;

Цвеклото е отличен източник на витамини и минерали, включително витамин С, фолиева киселина, витамин А и калий. Тези хранителни вещества играят важна роля за поддържане на здравето.

Подкрепа за здравето на сърцето - цвеклото съдържа нитрати, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и подобряване на кръвообращението. Това може да е от полза за поддържане на здравето на сърцето.

Цвеклото съдържа антиоксиданти като бета-каротин и флавоноиди, които помагат за защита на клетките на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали. Фибрите в цвеклото насърчават здравословното храносмилане и могат да помогнат за облекчаване на запек.

Нитратите в цвеклото могат да увеличат физическата издръжливост и нивата на енергия, което може да бъде от полза за спортисти и активни хора.

Кои са най-добрите сокове за ниско кръвно

Важно: Статията не замества балансираното хранене и и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес