Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрата риба за здрав сън и сваляне на холестерола

23 октомври 2024, 17:55 часа

Рибата е естествен източник на протеини, витамини и минерали и е една от най-здравословните храни за вечеря. Гастроентерологът Екатерина Кашух споделя какви видове риба са най-подходящи за вечеря и как най-добре да ги приготвите.

Изборът на правилното ястие за вечеря не само ще ви помогне да поддържате фигурата си, без да изпитвате глад, но и ще подобрите съня си и ще си починете пълноценно. Един от вкусните и здравословни варианти е рибата със зеленчуци.

В тази евтина риба има най-малко живак и най-много витамини

Най-добрата риба за съня и холестерола

Добри варианти за ястия с риба, които подобряват съня, са тези, приготвени със сьомга и риба тон. И двете съдържат високи нива на омега-3 полиненаситени мастни киселини, които помагат за нормализиране на нивата на холестерола в кръвта. В допълнение, тези сортове риба са богати на витамини D и B12, цинк, желязо, селен и фосфор. Всички тези вещества имат положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата и нервната системи и спомагат за укрепване на имунната система.

В същото време рибата тон е малко по-малко калорична от сьомгата, така че се вписва идеално в диетата на хората, които следят фигурата си.

„Друг вариант за вечеря е треската. Тя е доста нискокалорична, но съдържа много протеини и ви дава усещане за ситост за дълго време“, казва д-р Екатерина Кашух. 

Рибата се съчетава добре със зеленчуци (броколи, карфиол, моркови или спанак), плодове, варива (боб, леща, соя, грах), както и пълнозърнести храни (ориз, киноа). Можете също така да добавите ядки и семена към рибни ястия - така ще направите храната по-вкусна и питателна.

Най-полезните начини за приготвяне на рибни ястия са печене или варене в тиган или на пара. Но пържената риба е по-калорична.

„Заслужава да се отбележи също, че при готвене на риба е по-добре да използвате черен пипер, чесън, лук и лимон. Те ще добавят вкус и аромат на храната, но няма да добавят допълнителни калории“, обобщава лекарят.

Рибата съдържа така необходимите хранителни вещества като витамини D и B2, калций, фосфор и минерали като желязо, цинк и магнезий. Тези хранителни вещества допринасят за цялостното здраве и благополучие.

Редовната консумация на риба е свързана с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Омега-3 мастните киселини помагат за поддържане на здравословни нива на холестерол и намаляват риска от коронарна болест на сърцето.

Консумацията на риба е свързана с подобрена когнитивна функция, памет и намален риск от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Коя риба е по-здравословна - бяла или червена?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес