Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 на най-здравословните семена, които да добавите към вашата диета

25 септември 2024, 12:00 часа

Семената, според археолозите, формират основата на диетата на древните хора. Богати на полиненаситени мастни киселини, фибри, сложни въглехидрати и протеини, те дават енергия, стимулират активността и позволяват по-бързо възстановяване от наранявания, така че дори и да следите теглото си, яжте ги за вашето здраве.

Кои семена могат да се считат за най-здравословни? Не, това не са слънчогледови семки или дори тиквени семки. Подбрахме за вас няколко интересни (и полезни) опции.

Чиа

Още: Това са най-добрите семена при висок холестерол, яжте ги всеки ден

Това е вид градински чай, използван като храна в кухните на средиземноморските страни. Чиата е с високо съдържание на фибри, протеини, бионаличен калций, магнезий, фосфор и антиоксиданти. Подобно на други храни, богати на диетични фибри, семената от чиа, поради набъбване в стомаха, дават усещане за ситост за дълго време и дори намаляват апетита. Чиа промяна е една от малкото храни, които съдържат алфа-линоленова киселина (вид Омега-3). Подобряват притока на кръв, което намалява риска от образуване на кръвни съсиреци, подобрява когнитивната функция на мозъка и стимулира метаболизма, което е важно при отслабване.

Как се яде: чиата се добавя към печива, смутита и се залива с кокосово мляко. Семената могат да се смилат и да се използват като добавка към салати.

Сорго

Зърната от това растение имат най-нисък гликемичен товар в сравнение с популярните зърна като ориз или пшеница. Соргото е с високо съдържание на различни флавоноиди. Те лекуват кръвоносните съдове и са мощни антиоксиданти. Неразтворимите диетични фибри от семената на соргото са „любимо лакомство” за полезната чревна микрофлора, от която здравето и красотата зависят 80%. Всъщност тези семена са точно онзи подмладяващ продукт, за който много хора мечтаят – вземете го и го използвайте (тоест изяжте го).

Още: Как се приемат семена от черен кимион

Как да се яде: Семената от сорго могат да се използват като обикновени зърнени храни и да се правят на каша. Напитка като кафето се приготвя от печено и смляно сорго, а брашното от сорго често се смесва с обикновена пълнозърнеста пшеница или ръж в съотношение 30:70 и се превръща в хляб.

Амарант

Семената му съдържат до 18% протеин с висока хранителна стойност, а това са нашите хормони и ензими – вещества, които регулират скоростта на всички процеси в тялото. Амарантът съдържа комплекс от полиненаситени мастни киселини: палмитинова, линолова, олеинова. Те намаляват нивото на общото възпаление в организма. Връзката между тези процеси и стареенето днес е очевидна. Семената на амаранта съдържат много рядко вещество - сквален. Той е необходим за синтеза на витамин D в организма, а също така намалява нивата на холестерола в кръвта.

Начин на консумация: Семената могат да се варят и да се добавят към салати или супи. От брашно се правят сладки или полента, а хлябът се пече.

Още: Как да запазим семена от домати: 8 прости стъпки

Лен

Съотношението на Омега-3 и Омега-6 полиненаситени мастни киселини в лененото семе е оптимално за здравословна диета: една чаена лъжичка ленено семе покрива дневната нужда от омега-3 мастни киселини, които нормализират метаболизма на мазнините. Ленените семена ще бъдат полезни за жени след средна възраст: те съдържат вещества, подобни на женските полови хормони, които помагат за регулиране на хормоналните нива и пряко имат положителен ефект върху качеството на кожата и косата.

Как да ядете: Ленените семена имат специфичен вкус и е малко вероятно да ги ядете в големи количества. Добавяйте семената малко по малко към салати, каши, нискомаслено кисело мляко или извара.

Семена от черен кимион

Един от малкото продукти с изразен антибактериален ефект, поради което се препоръчва в случаите, когато е необходимо да се нормализира чревната микрофлора. Едно от най-ценните вещества в семената на кимиона е тимохинонът. Поддържа имунната система в бойна готовност (имайте предвид, защото есенният студен сезон е точно зад ъгъла).

Как да се яде: Семената от черен кимион обикновено се използват като подправка ─ добавят се към всякакви горещи ястия, печива, включително сладки, а също така се използват за приготвяне на кафе и чай.

източник: https://www.marieclaire.ru/food/top-5-samyih-poleznyih-semyan-kotoryie-stoit-dobavit-v-ratsion/

 

 

 

 

 

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес