Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 4 на най-полезните подправки - всеки трябва да ги има у дома

14 октомври 2024, 15:30 часа

Подправки има в кухнята на всяка опитна домакиня. Освен това някои от тях помагат не само да подобрят вкуса на ястията, но и имат положителен ефект върху здравето, съобщава диетологът д-р Анна Белоусова. Специалистът изброява и топ 4 на най-полезните подправки.

Топ 4 на най-полезните подправки

"Например, щипка индийско орехче, добавена към храната, ще ви помогне да увеличите апетита си. Това е незаменим трик за родители, чиито деца са малки, както и по време на болести, когато изобщо не ви се яде", казва специалистът и поставя индийското орехче на четвърто място в тази класация.

Лекар: Тези подправки могат да удължат живота с 10 години, ако ги ядете всеки ден

"Куркумата има добри противовъзпалителни свойства, които стимулират храносмилането. Шафранът от своя страна помага при мигрена. Най-добре е да добавите подправката във вода и да я оставите да се накисне, след което да я добавите към храната си, предложи диетологът. Джинджифилът е лидер в класацията. Той е страхотен помощник при настинки. При настинка предпазва бронхопулмоналната система като имунокоректор, може да се използва като естествен антисептик и естествен антибиотик“, казва д-р Анна Белоусова.

Полезни свойства на джинджифила

Употребата на напитки от джинджифил или органични лекарства на негова основа предотвратява появата на стомашни язви. Благодарение на противовъзпалителните си свойства джинджифилът значително намалява нивото на възпалителните протеини и блокира отрицателното развитие на ензимите.

Той е от полза и при менструални болки. Повечето жени изпитват непоносима болка по време на спазми, гадене, главоболие и други неприятни симптоми на менструация. Болкоуспокояващите имат странични ефекти и могат да причинят стомашно-чревни увреждания. Други методи, като органични продукти, също се използват за облекчаване на болката. Една чаша чай от джинджифил може да облекчи менструалните болки. Проучванията показват, че съставът на корен от джинджифил не е по-лош от таблетките за намаляване на интензивността и продължителността на спазмите, казва диетологът. 

Още преди развитието на традиционната медицина джинджифилът се смяташе за отлично средство за лечение на морска болест. Използва се за премахване на гадене и успокояване на стомаха. 

"Коренът от джинджифил често се среща в натуралната козметика. Това се дължи на неговите антиоксидантни, антисептични и противовъзпалителни свойства. Най-често джинджифилът може да се намери като съставка за грижа за мазна и склонна към възпаления кожа. Коренът на растението нормализира производството на себум, бори се с обриви и тонизира лицето. Козметиката, особено маските, са склонни да изсушават кожата, така че трябва да следите времето за престоя им и да знаете дали са подходящи за вашия тип кожа, преди да започнете да ги използвате", споделя още експертът.

Тази любима подправка сваля холестерола и кръвната захар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес