Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези прости трикове ще сложат край на среднощното ходене до тоалетната

20 март 2024, 05:15 часа

Няма нищо по-лошо от това да се събудите, за да отидете до тоалетната, след като сте се настанили за пълноценна почивка през нощта. Прекратете тези нощни изтръпвания в пикочния мехур с тези прости съвети и трябва да спите до сутринта.

Започнете просто!

Още: Какво се случва с тялото ни, ако отлагаме ходенето до тоалетна?

Честото уриниране може да е резултат от твърде много сол. Според скорошно проучване, намаляването на нивата на прием на сол само с 25 процента може да намали наполовина броя на нощните ставания. Като се има предвид, че японски изследвания са установили, че излишните нива на сол карат бъбреците ви да изпомпват повече урина - което води до повече престой в тоалетната - намаляването е напълно логично.

Колко често е твърде често?

Събуждането през нощта, за да отидете до тоалетната, със сигурност е неудобство, но не е причина за безпокойство, освен ако не правите няколко ставания преди сутринта. Ако случаят е такъв, вашите проблеми с пикочния мехур вероятно сочат към по-голяма загриженост за здравето.

Според изследвания пикочният мехур може да побере между една и половина до две чаши течност през деня. Но през нощта пикочният ви мехур се разтяга, за да побере до четири чаши, без да ви събужда. Така че, ако ходите до тоалетната повече от два пъти всяка вечер, може би е добре да говорите с лекар.

Защо се налага да ходите през нощта?

С напредване на възрастта пикочният ви мехур става по-слаб; това е факт от живота. Въпреки това, старостта може също да направи по-спокоен съня ви. И по същество тази промяна в навиците ви за сън всъщност може да е виновникът.

Още: Защо пиенето на вода през нощта не е препоръчително?

Вероятно не мехурът ви ще ви събуди, а шумът или светлината – и след като се събудите, посещавате банята. Тъй като процесът на стареене също кара бъбреците на по-възрастните хора да произвеждат повече урина през нощта, отколкото през деня, се оказва, че посещавате тоалетната неизбежно всяка вечер.

И така, как да решите проблема? Тъй като истинският проблем е сънят, се препоръчва затъмняващи щори и тапи за уши. Тези промени ще ви попречат да се събудите, като по този начин ще решат среднощните ви ставания до тоалетната.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес