Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни ще върнат младостта на кожата ви

30 септември 2024, 18:45 часа

Това, което ядем и пием, силно влияе върху външния вид на нашата кожа и начина, по който тя остарява. Не можем да контролираме генетиката и хормоналните промени, но поемането на контрол върху нашата диета и включването на повече „суперхрани“ в ежедневните ни хранения може да ни осигури омега мастни киселини, здравословни мазнини, протеини и витамини и минерали, от които кожата ни се нуждае, за да остане хидратирана, тонизирана и сияйна.

Вижте още: Течно злато: 5 натурални масла, които възстановяват еластичността на кожата

Дерматологът д-р Анил Раджани казва, че правилната суперхрана може да ни помогне да получим „ярка, чиста кожа като на знаменитости“

Горски плодове

Боровинките, къпините и малините са богати на флавоноиди, антиоксиданти, витамини и минерали. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които разграждат колагена в кожата, докато флавоноидите могат да предпазят кожата по начин, подобен на слънцезащитните продукти. Горските плодове могат да бъдат включени в диетата, ако ги добавите към смутита или кисело мляко, но е важно да не прекалявате, защото все пак съдържат захар.

Бразилски орехи и бадеми

И двете ядки са богати на витамин Е и цинк, които са чудесни за кожата. Според доктора те са доказано противовъзпалителни и хидратират кожата, а бразилските орехи съдържат и селен, който помага за поддържане на нивата на колаген. Можем да ги добавяме към салати, смутита или да ги консумираме отделно.

Вижте още: Лесни ритуали за блестяща кожа без допълнителни усилия

Авокадо

Друга "суперзвезда" сред храните - авокадото, е известно със здравословните си мононенаситени мазнини, които придават на кожата блестящ и здрав вид. Съдържа витамин Е, който подобрява блясъка на кожата и противовъзпалителен витамин С. Можем да го консумираме отделно или със салати и сандвичи.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес