Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайните на дълголетието: 6 характеристики на хората, които живеят над 100 години

25 юли 2024, 19:10 часа

Дан Бютнер, експерт по дълголетие, говори за чертите, които обединяват хората, живели до сто или повече години.

Тайните на дълголетието

За сравнение е използвана информация за живота на хората, които живеят в „сините зони“. Това е името, дадено на места, където продължителността на живота е над средната. Сините зони включват Окинава (Япония), Икария (Гърция), Никоя (Коста Рика), Лома Линда (Калифорния, САЩ) и Сардиния (Италия).

Напитката за дълголетие, която всички възрастни хора трябва да пият

Жителите на „сините зони” се хранят предимно с растителна храна. Почти 90% от цялата диета на столетниците се състои от зеленчуци, пълнозърнести храни, зеленчуци, както и ядки и боб. Друга интересна особеност на тези хора е ежедневната консумация на малки количества алкохол. Също така, друга важна хранителна точка е избягването на преяждане.

Въпреки това психологическите нагласи на човек влияят най-вече върху продължителността на живота. Според Дан Бютнер хората с цел в живота живеят около осем години по-дълго. Той също така отбелязва важността на ежедневните ритуали, които може да са различни за всеки човек.

Последната подобна характеристика сред много столетници са близките взаимоотношения със семейството и близките социални кръгове. Експертът също подчерта важността на инвестирането в личните отношения, тъй като женените живеят по-дълго от несемейните.

Мод Джонсън, 100-годишна жителка на Редич (Великобритания), споделя, че тайната на нейното дълголетие е ежедневната консумация на кока-кола. Изпива около 24 кутии подсладена газирана вода седмично, а ако няма такава, я заменя с кафе с много захар. В същото време жената води активен начин на живот и се движи самостоятелно (без бастун или инвалидна количка). 

Храни за дълголетие

Всички зеленчуци са богати на хранителни вещества, но кръстоцветните като броколи, брюкселско зеле и зеле ви помагат да живеете по-дълго, според изданието The Health Site. Това е така, защото те са богати на противовъзпалителни, противоракови фитонутриенти. Те също са важен източник на магнезий, минерал, отговорен за повече от 600 ензимни реакции. В допълнение, кръстоцветните зеленчуци са богати на фолиева киселина, витамин В 9, който е от решаващо значение за метилирането на ДНК, процесът, който включва и изключва нашите гени за дълголетие.

Тъмнолистните зеленчуци са вид кръстоцветни зеленчуци, но някои експерти препоръчват тези зеленчуци като особено важни за дълголетието. Това е така, защото те са богати на фибри и други растителни химикали (като фолиева киселина, която е важна за здравето на сърцето). Може също така да помогнат за намаляване на риска от полипи на дебелото черво и да предотврати рак на гърдата, белия дроб и на матката.

Дивата сьомга, сардините, аншоата, херингата и скумрията са качествени източници на протеини и основните омега-3 мастни киселини DHA и EPA. Яденето на сьомга два пъти седмично е достатъчно, за да се намали рискът от инфаркт, аритмия, инсулт, високо кръвно налягане и повишени нива на триглицериди. Омега-3 мазнините в мазната риба също предпазват от възпаление, което е основната причина за почти всички хронични и свързани с възрастта заболявания.

Лекари: Не сърцето, а този орган е "виновен" за дълголетието

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес