Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвет от лекар - как да избегнете обострянето на артрит в студено време

20 септември 2024, 15:50 часа

Излагането на студ може да влоши артрита. За да предотвратите болката, трябва да правите упражнения за разтягане на тялото, да се обличате топло, да консумирате повече омега-3 мастни киселини и да поддържате здравословно тегло, съобщава д-р Марико Ишимори. 

Обостряне на артрита в студено време - как да се предпазите

Лекарят обяснява, че само студът не може да причини ревматоиден артрит. Студеното време обаче често причинява обостряне на заболяването и появата на болка, зачервяване и подуване. Това се случва, защото синовиалната течност, която предотвратява триенето и износването на ставните повърхности, става по-плътна на студа. Ниските температури също могат да увеличат чувствителността на човек към болка, да забавят кръвообращението и да причинят мускулни спазми.

Лекар: Това е най-добрият витамин при артрит 

Понижаването на атмосферното налягане, в допълнение към студа, може да причини напрежение в мускулите и сухожилията, което може да добави стрес към и без това претоварената става.

За да се предпазите от болка и подуване, д-р Ишимори препоръчва да носите шапки, ръкавици и шалове и да използвате топли завивки. Горещата вана също може да помогне за успокояване на схванатите стави. Упражнението и разтягането също са необходими за увеличаване на подвижността на ставите. Лекарят препоръчва практикуването на поне 150 минути упражнения с умерена интензивност на седмица.

Правилната диета също помага за намаляване на възпалението, укрепва имунната система, костите и ставните връзки. Важно е да обърнете специално внимание на приема си на омега-3 мастни киселини и витамин D. Те се намират в мазната риба, зеленчуците, ядките и зехтина.

Лекарят добавя, че колкото повече тежи човек, толкова по-голям е натиск върху костите, ставите и тъканите.

"Като загубят няколко килограма, хората с артрит могат да изпитат облекчение от болка и скованост", казва специалистът.

Симптоми на артрит

Заболяването се проявява по различен начин при всеки човек, но има редица общи симптоми, които могат да бъдат ранни признаци на всеки тип артрит:

Болка - тя може да бъде постоянна или временна, като при някои хора се появява само при докосване на засегнатата област.

Оток - появява се заради натрупване на течност в тъканите. Областта около ставите често се чувства топла и зачервена, а околната тъкан също се възпалява. В допълнение, хората с артрит често изпитват усещане за течност в подутата област.

Сковаността води ограничено или затруднено движение в ставата. Причина за това не е слабост или нежелание за активност. Някои хора дори запазват пълна свобода на движение на ставата, но трябва да се положат допълнителни усилия, за да се промени нейната позиция.

Ограничение на обхвата на движение. Сковаността често води до забележимо намаляване на способността за използване на ставата, което непременно се отразява на качеството на ежедневния живот на човека.

Артритът може да причини и други симптоми, които не са пряко свързани с промени в ставната област:

  • повишена температура поради развитието на възпалителни процеси;
  • кожен сърбеж;
  • загуба на тегло;

Артрит и артроза - каква е разликата между тези заболявания

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес