Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сутрин, следобед или вечер - кога е най-добре да ядете ябълки

14 август 2024, 11:08 часа

За да могат ябълките да донесат максимална полза, трябва да ги ядете в определено време. Изданието The Health Site посочва кой е най-подходящият момент от деня за консумацията на този плод. 

Кога да ядете ябълки: сутрин, следобед или вечер

Най-здравословният начин да ядете ябълки е през деня като лека закуска. Можете също да ядете ябълки сутрин и вечер, но трябва да вземете предвид някои подробности. Не трябва да ядете този плод на празен стомах, ако имате висока киселинност, гастрит, холелитиаза, язва на стомаха или дванадесетопръстника. Тези, които предпочитат да ядат ябълки вечер, трябва да знаят, че те могат да причинят подуване и имат лек диуретичен ефект, което може да доведе до смущения в съня.

По колко ябълки може да ядете на ден - съвет от лекар

При ниска стомашна киселинност се препоръчва да ядете ябълки половин час преди хранене, при висока киселинност - 30-60 минути след това.

Полезни свойства на ябълките

Ябълките са ценен източник на хранителни вещества и биоактивни съединения, които помагат за поддържането на здраво тяло. Те са богати на антиоксиданти, които играят ключова роля в защитата на клетките от оксидативен стрес, предотвратявайки развитието на рак и диабет.

Ябълките съдържат няколко важни антиоксиданти като кверцетин, катехин, хлоридзин и хлорогенова киселина. Тези съединения помагат за неутрализирането на свободните радикали, предотвратявайки оксидативния стрес и увреждането на клетките.

Разтворимите фибри, съдържащи се в ябълките, помагат за понижаване на холестерола в кръвта и предотвратяват запушването на кръвоносните съдове, което има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Освен това полифенолите, включително флавоноидът епикатехин, помагат за понижаване на кръвното налягане, което също е важно за здравето на сърцето.

Кверцетинът, открит в ябълките, може да защити мозъка от оксидативен стрес и да предотврати увреждане на нервите. Някои изследвания показват, че кверцетинът помага на невроните да поддържат своята жизненост и функционалност, което може да има последици за защитата срещу неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер, допълва още изданието.

Ябълките са ефективно средство за профилактика и лечение на анемия при деца и бременни жени, мощно възстановяващо средство след наранявания и инфекциозни заболявания. Хората, склонни към запек, трябва да ядат една или две ябълки - 1-2 на ден, тъй като те съдържат фибри, които насърчават нормалната функция на червата.

Защо ябълките капят през август - ето как да спасите реколтата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес