Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страдате от мигрена: Ето кои храни могат да предизвикат болката

17 септември 2024, 15:15 часа

Чувствате как се прокрадва по челото ви - или може би по задната част на врата ви - признаците на мигрена. Дали това е стрес, лош сън или нещо, което сте яли?

В зависимост от вашите уникални отключващи фактори е възможно диетата ви да допринася за болката в главата. Разнообразни храни са свързани с пулсиращите, блъскащи, гадещи и визуални симптоми на мигрената.

Още: Уникален масаж на скалпа за намаляване на безпокойството и стимулиране на растежа на косата

Искате ли да коригирате диетата си, за да предотвратите мигрената? Ето кои са най-често срещаните храни, които предизвикват мигрена.

Кофеин

При мигрена кофеинът е смесено явление. „Кофеинът за много хора обикновено се смята за продукт, който предизвиква мигренозно главоболие. За други обаче чаша кафе или газирана напитка често е знак за бързо облекчение в момента“, казва д-р Ейми Мойер.

Мойер казва, че в момента няма достатъчно доказателства, за да се даде окончателна препоръка за кофеина и облекчаването на главоболието.

Все пак, ако страдате от мигрена, тя препоръчва да следите как ви влияе увеличаването или намаляването на кофеина. „Прекомерната употреба на кофеин, особено над 200 милиграма на ден, или обратното - внезапното му спиране, често може да бъде начало на мигрена.“

Алкохол

Въпреки че един коктейл в 17:00 ч. може да ви се струва отпускащ, той всъщност може да допринесе за напрежението от мигрената. Асоциацията на мигренозните заболявания посочва алкохола като един от най-често срещаните фактори, предизвикващи мигрена.

Причините за това не са добре изяснени, казва д-р Алиса Пачеко. „Някои съединения в алкохола, като например конгенери или хистамин, може да са виновни. Алкохолът е и диуретик, което може да доведе до дехидратация, която е друг често срещан отключващ фактор за мигрена.“

Независимо от научните данни за тази връзка, бирата, виното и спиртните напитки могат да бъдат напитки, които да избягвате.

Храни с тирамин

Не е изненадващо, ако никога не сте чували за това съединение в растителните и животинските храни. Няма да видите тирамин в списъците със съставки, тъй като той е страничен продукт от разграждането на аминокиселина, наречена тирозин.

Някои хора изпитват главоболие от храни, съдържащи тирамин, като отлежали сирена, пушена риба, смокини и червено вино - но това може да зависи от количеството, което ядете или пиете от тях, казва д-р Умо Калинс. Същевременно приемът на някои лекарства може да влоши действието на тирамина.

„Някои изследвания показват, че при лица, на които са предписани инхибитори на моноаминооксидазата (МАОИ), взаимодействието с консумацията на тирамин може да допринесе за мигрена“, казва тя.

Храни с фенилаланин

Какво е фенил? Дълго име, кратко обяснение: „Фенилаланинът е незаменима аминокиселина, която се съдържа в протеиновите източници“, казва Мойер. Това включва месо, риба, яйца и млечни продукти, ядки, семена и бобови растения. „Високите дози са свързани с главоболие, включително мигрена.“

Тъй като фенилаланинът се съдържа в много здравословни протеинови храни, пълното му изхвърляне вероятно не е добра идея за цялостното здравословно състояние.

„Избягването на всички храни, съдържащи фенилаланин, създава много рестриктивен модел на хранене“, казва Мойер. „Ако подозирате, че може да сте чувствителни към фенилаланин, може би е най-добре да се съобразявате с консумацията или прекалената консумация на тези храни във връзка с мигрената.“

Хранителни непоносимости

Понякога главоболието може да се дължи на вашата уникална хранителна непоносимост.

„Проучванията показват, че мигрената е много често срещана в условията на хранителна непоносимост, включително към соя и глутен“, казва Мойер. Ако имате непоносимост към някоя храна - независимо дали е соя, глутен или нещо друго - обикновено ще забележите симптоми в рамките на 12-24 часа след хранене, казва тя.

Полезни съвети

Всеки страдащ от мигрена има свои собствени уникални реакции към храните. И така, как да определите кои от тях са вашите лични виновници?

„Най-добрият начин да идентифицирате причинителите на мигрена е като си водите хранителен дневник. Това ще ви позволи да си припомните кога са се появили симптомите на мигрена и да определите кои храни и/или съставки в консумираните от вас храни може да са допринесли за това“, казва Калинс.

След това винаги можете да работите и с регистриран диетолог, за да приложите елиминационна диета. Обикновено това означава премахване на само една храна или група храни в даден момент, като същевременно продължавате да спазвате обичайния си хранителен режим, казва Пачеко.

Още: 3 основателни причини, поради които трябва да консумирате повече орехи

Оттам нататък ще преминете към фаза на предизвикателство, като въведете отново предполагаемата отключваща храна и следите за евентуални негативни симптоми. С известно внимание към детайлите би трябвало да сте в състояние да определите кои храни е най-добре да останат извън чинията ви.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес