Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Справи се с кръвното ОТ РАЗ и дългосрочно - полезни ТАЙНИ без никакви лекарства

19 октомври 2024, 07:41 часа

Вдигнатото над нормата кръвно налягане не задължително вади на показ симптомите си. И нерядко си нямаме идея, че си имаме вземане-даване с него. Сред нас има хора, които реагират бурно към високите му нива и стават жертви на много кофти усещания. Но факт е, че преобладаващата част могат да не проумеят години наред, че страдат от него. Медицинските лица редовно ни увещават да го проследяваме внимателно, но в действителността по правило не се получава по този начин - обикновено като се чувстваш във форма, не ти хрумва, че страдаш от проблем със телесното здраве. 

Да страдаш от високо кръвно обаче в никакъв случай не е доживотен проблем.Повечето причини за развиване на хипертония идват от ситуации, които всеки забелязва във всекидневието. Лошите фактори са по-голямо тегло, застояла физическа активност, вредна за здравето диета, кутия и отгоре цигари на ден, битови навици с алкохола, по-високи нива на стреса, диабет, струпване на хронични болести и фамилна генетична роля. За препоръчване е като се мине 45 годишна възраст да започнете да се самонаблюдавате значително по-внимателно. 

Има често страдащи хипертоници, за които е много важно да поглъщат предписани  хапчета. Ала повечето от хората са от типа, които страдат от повишено налягане не толкова често. Сред които и да сте обаче е препоръчително да разбирате кои са скритите чалъми, които ще ви дадат предимство да понижите кръвното за недълго време. И то докато сте у дома. Тези хитрини не решават проблема с докторската работа, но могат да са от първа необходимост в най-напечения етап. Важно е впрочем да ги направите част от начина си на живот, понеже те благоприятстват състоянието ви при различни здравни беди.

 Ефектът на канелата

Канелата ,тази невероятно подправка, е  прекрасна и приятна както като аромат, така и като нещо за небцето. Подправката изобилства от неизмеримо полезни за организма лечебни качества. Понижава напрежението върху нервите и в последна сметка благоприятства кръвното налягане. Ето какво може да направите вкъщи. Сложете малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете малко повече от половин чаена лъжичка канела. Може за вкус и лъжичка мед. Тази благоуханна смес има ефект светкавично.

• Вечният антибиотик

В домашната аптека, чесънът изобилства от толкова много преимущества, че ако го превърнете в интегрална част от храната ви, ще се справяте повече от добре високото кръвно. Чесънът е популярен като един от най-добре приложимите натурални антибиотици. Сваля високото кръвно, справя се чудесно с лошия холестерол. Ако не ви се поглъща като скилидка, може да заложите на малка лъжичка чесън на прах. Отново има ефект. Непременно обаче е хубаво да е суров. 

• Бърза мярка

Съществува един важен трик, който бихте могли да прибавите към съкровищницата. Първо трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После упражнете натиск надолу към ключицата. Това действие се прилага 7-8 пъти за всяко ухо. Още една важна точка е ситуирана на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. При нужда и там бихте могли да проведете разтриване. 

• Чай от хибискус

Ако съществува билка, която да е тотален помощник в битката против високото кръвно налягане, това в крайна сметка е отварата от каркаде. Това е един от могъщите природни прийоми за редуциране на вашето кръвно. Впрочем, има още широк набор полезни свойства. Поради начина, по който влияе на психиката, поема функцията и на антидепресант. Освен това дава енергия на имунната защита, тъй като носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и има доказан ефект върху хемоглобина. Установено е, че има ефект и при излязло извън нормите тегло. 

• Правилното дишане

Знае се, че когато сме под влиянието на по-висок стрес, ние въздишаме. Затова като за начало отпуснете тялото и ума. Поставете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. За да се получи добре бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да усетите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух за около 3-4 секунди. А после като издишате, задръжте на това ниско ниво за още четири секунди. И повтаряйте техниката. Правете така близо 5-8 минути, а може и повече. С тази тактика се подпомага притока на кръв към повечето тъкани на тялото, а високото кръвно намалява. 

• Помощ от...мивката

Тук са от полза два варианта, които да вкарате в употреба. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Стойте така за две-три минути и може да усетите добър ефект. Другата ефикасна тактика е да притиснете хладка кърпа на тила. Не забравяйте - не трябва водата да е прекалено ледена, достатъчно е да бъде хладка. 

• Ментата помага

Ментовият чай е лек за нервите, сърцето и за хипертоничното кръвно налягане. Той значително може да свали кръвното и благодарение на ролята му да усетите голямо облекчение.

• Облекчение от спешен масаж

Ако някъде около вас има някой, попитайте го дали може да ви направи един масаж. Ключовите места са местата на тила. От първостепенна важност е и масажът на раменете, който да преминава с пръстите надолу към лопатките. 

• Целебна отвара

Дойде време и за нещо особено полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две лъжици сухи листа от коприва с сто-двеста милилитра прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да кипне хубаво, а после премахваме от огъня. Разбира се, дайте му време да изстине. Приемаме по една чаша от този цяр при повишено кръвно налягане.

Списъкът от навици

Всичко събрано досега върши перфектна работа в напечените ситуации. Би било добре обаче, ако сте си поставили за цел наистина да премахнете завинаги високото кръвно, да разгледате този полезен списък с 10 важни неща. Ако ги добавите във всекидневието си умно и правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Най-сетне редуцирайте излишното тегло. Всеки килограм отслабване ще е ход напред в битката с високото кръвно. 

- Включете в ежедневието гимнастически упражнения редовно. Спокойни разходки, малко бягане за здраве, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Намерете време за поне 20-30 минути на ден за тези раздвижвания. 

- Консумирайте полезни храни. Задължително зеленчуци, плодове, зърнени храни. Сериозно обмислете диетата си, дайте си сметка кое ви е проблем за здравето и го заличете от храненето си. 

- Редуцирайте солта. Което значи и да хапвате по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната обикновено е пресолена. Приготвайте нещо за хапване у дома. 

- Няма защо да спестяваме факта, че, пациентите, които вдигат високо кръвно, поглъщат алкохол над необходимото. Горният праг всъщност е само бира на ден или 200 мл. 150-200 мл. вино. Ако преминете тази доза е почти сигурно, че ще стигнете до високо кръвно. Така е и за цигарите - повече от 5-7 дневно ще ви водят до проблеми с кръвното. 

- Всекидневеният стрес е един от класическите фактори. Направете всичко възможно да го намалите и да отделяте време за вас самите, за да сте по-малко напрегнати. 

 

Използвайте тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са ежедневна практика, която може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес