Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сложете тази подправка във водата - тя сваля захарта и пречиства тялото

15 септември 2024, 21:04 часа

Една достъпна подправка, добавена към водата, я превръща в напитка, която сваля кръвната захар и пречиства тялото. Куркумата е подправка, която повечето от нас имат в кухнята си. Този жълт прах подобрява храносмилането и почиства тялото от токсини, насърчава загубата на тегло и подобрява външния вид на кожата, съобщава изданието The Health Site.

Защо трябва да пиете вода с куркума всеки ден и по кое време на деня е най-добре да го правите - изданието дава отговор на този въпрос.

Какво трябва да знаете за куркумата?

Куркумата (Curcuma longa L.) е вид многогодишно тревисто растение от семейство Джинджифилови. Растението се отглежда в страни с тропически климат, у нас е известно предимно като подправка на прах.

Куркумата е с ниско съдържание на калории, богата на фибри, както и на витамини Е и К и витамини от група В, калций, желязо, магнезий, калий, фосфор, натрий и цинк. Куркумата дължи своите лечебни свойства предимно на наличието на куркумин, който е полифенол и има силни противовъзпалителни, антиоксидантни и аналгетични свойства.

Това мляко нормализира кръвната захар и е полезно за червата 

Неговите антиоксидантни свойства помагат в борбата със свободните радикали и по този начин премахват възпалението в тялото. Куркуминът също има антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства.

Много научни изследвания са доказали, че куркуминът има и противоракови свойства. Бори се със свободните радикали, предотвратява развитието на рак, убива раковите клетки и потиска развитието на тумори. Той също така подпомага лечението на рак, подобрява ефективността на химиотерапията и лъчетерапията, намалява страничните ефекти и удължава живота на пациенти с рак, допълва още изданието.

Полезни свойства на куркумата 

Куркумата подпомага функционирането на храносмилателната система, увеличава производството на жлъчка от жлъчния мехур, като по този начин ускорява и подобрява храносмилането. Трябва да се консумира при ядене на трудно смилаеми храни, тъй като помага за усвояването на мазнините от храната. Освен това облекчава газове, подуване и запек. Храносмилателна система влияе върху правилния метаболизъм, който помага за поддържане на правилно тегло и загуба на ненужни килограми. 

Антиоксидантите, съдържащи се в куркумата, се борят със свободните радикали, които са отговорни за процеса на стареене в тялото, особено забележим върху кожата. Благодарение на това, пиенето на вода с куркума ежедневно ще укрепи и изравни тена ви, както и ще върне блясъка и младежкия вид на кожата ви. 

Пиенето на вода с куркума също така поддържа черния дроб и го стимулира да произвежда ензими, които помагат на органа да разгражда токсините и да пречиства кръвта. Подобрява храносмилането и подпомага чревната подвижност, което има благоприятен ефект върху функцията на черния дроб. 

Куркуминът, открит в куркумата, е антиоксидант, който има антивирусни, антибактериални и противотуморни свойства. Тези свойства означават, че водата от куркума повишава имунитета и предотвратява щетите, причинени от свободните радикали. Липополизахаридът, присъстващ в куркумата, също има антибактериални и антивирусни свойства, така че пиенето на вода от куркума по време на инфекция значително ускорява възстановяването и предотвратява повторната поява на заболяването. 

Куркуминът предотвратява натрупването на холестеролни отлагания в кръвоносните съдове и намалява нивата на LDL холестерол в кръвта. Освен това подобрява функционирането на съдовия ендотел. Благодарение на това подпомага работата на сърцето и цялата кръвоносна система, а също така намалява риска от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт или инсулт. 

Напитка от куркума регулира нивата на инсулин в кръвта, предотвратявайки развитието на инсулинова резистентност и помагайки при лечението на диабет.

Рецепта за вода с куркума

Приготвянето на вода с куркума не отнема много време и ви трябват само четири съставки:

  • 1/2 чаена лъжичка куркума
  • сок от 1/2 лимон
  • 1 чаша топла вода
  • щипка черен пипер
  • 1 чаена лъжичка мед

В чаша топла, но не гореща вода добавете куркума, лимонов сок, щипка черен пипер и по желание мед на вкус. Разбъркайте и изпийте веднага, без да оставяте куркумата да потъне на дъното.

Кога да пием вода с куркума - вечер или сутрин?

За да извлечете всички ползи за здравето от жълтата подправка, най-добре е да пиете една чаша от напитка дневно на празен стомах всяка сутрин.

Изданието допълва, че тази подправка не трябва да се консумира във високи дози.

Лекар: Без тази храна повишаването на холестерола и захарта е неизбежно, яжте я всеки ден, здравен съвет за деня, 9 септември

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес