Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симптоми и лечение на вода в коляното

10 август 2024, 14:00 часа

Вода в коляното, медицински известна като излив на коляното, се появява, когато излишната течност се натрупва в или около колянната става. Това състояние може да е резултат от различни основни проблеми и лечението му обикновено включва отстраняване на първопричината и облекчаване на симптомите.

Симптоми:

Най-честият симптом на вода в коляното е забележимият оток. Коляното може да изглежда подпухнало или надуто и този оток може да причини дискомфорт или болка. Движението може да бъде ограничено, което да затрудни пълното сгъване или изправяне на коляното. Други симптоми могат да включват усещане за топлина около ставата, повишена скованост, а в някои случаи и зачервяване на кожата над коляното. В тежки случаи може да се появи усещане за натиск или пълнота в коляното, което може да бъде притеснително и да повлияе на ежедневните дейности.

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Причини:

Водата в коляното може да се дължи на различни причини. Някои от най-често срещаните включват:

Наранявания: Травма на коляното, като навяхване или разкъсване на менискуса, може да доведе до излив. Това често се дължи на възпаление или кървене в ставата.

Артрит: Както остеоартритът, така и ревматоидният артрит могат да причинят хронично възпаление на колянната става, което да доведе до натрупване на течност.

Инфекции: Бактериални или вирусни инфекции могат да доведат до септичен артрит, който се характеризира с подуване, болка и зачервяване на коляното.

Подагра или псевдоподагра: При тези състояния в ставата се натрупват кристали на пикочната киселина или калций, които причиняват възпаление и натрупване на течност.

Прекомерна натоварване: Повтарящото се натоварване на коляното от дейности или спорт може да доведе до състояние, известно като бурсит, при което бурсите (изпълнени с течност торбички) се възпаляват и допринасят за натрупването на течност.

Вода в коляното - как се получава този проблем

Лечение:

Лечението на водата в коляното до голяма степен зависи от основната причина за натрупването на течност. Общите подходи включват:

Почивка и лед: Почивката на коляното и прилагането на ледени компреси могат да помогнат за намаляване на отока и облекчаване на болката. От съществено значение е да се избягват дейности, които влошават състоянието.

Повдигане и компресия: Поддържането на коляното в повдигнато положение и използването на компресивна превръзка може да помогне за намаляване на отока. Компресията също така поддържа ставата и може да сведе до минимум по-нататъшното натрупване на течности.

Лекарства: Противовъзпалителните средства, които се продават без рецепта (като ибупрофен или напроксен), могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението. В някои случаи могат да бъдат предписани кортикостероиди за намаляване на силното възпаление.

Аспирация: Ако отокът е значителен, медицинският специалист може да извърши артроцентеза или аспирация, за да отстрани излишната течност от коляното. Това може да помогне и за диагностициране на основната причина чрез анализ на течността.

Физиотерапия: Физиотерапевтът може да предостави упражнения за укрепване на мускулите около коляното, подобряване на гъвкавостта и подпомагане на функцията на ставата.

Лечение на основните състояния: От решаващо значение за ефективното дългосрочно лечение е да се обърне внимание на първопричината за излив, независимо дали става въпрос за лечение на артрит, подагра или отстраняване на травма.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес