Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С този ПРИРОДЕН ЦЯР високото кръвно си отива завинаги

02 декември 2023, 07:41 часа

Повишеното кръвно налягане не задължително вади на показ симптомите си. И в повечето случаи си нямаме ни най-малка идея, че си имаме вземане-даване с него. Сред нас има хора, които са свръхчувствителни към повишените му стойности и стават жертви на много притеснителни усещания. Но факт е, че преобладаващата част могат да не узнаят години наред, че страдат от него. Докторите обичайно ни предписват да го държим под око внимателно, но в действителността по правило не се получава по този начин - в случай, че се чувстваш отлично, не предполагаш, че си развил проблем със физическото здраве. 

Да пострадаш от високо кръвно обаче рядко е нещо чак толкова страшно.Повечето причини за хипертония идват от ситуации, които всеки забелязва в начина си на живот. По-сериозните фактори са по-голямо тегло, понижена физическа активност, прекалено калорийна диета, повече цигари, прекаляване с алкохола, по-високи нива на стреса, диабет, развиване на хронични болести и нерядко генетична наследственост. Няма лошо като се мине 42 годишна възраст да започнете да се следите значително по-внимателно. 

Има често страдащи хипертоници, за които е много важно да поглъщат предписани  хапчета. Обаче повечето от хората са от типа, които правят кризи неочаквано и рядко. Без значение от кои сте обаче е препоръчително да имате представа кои са скритите тайни, които ще ви асистират да понижите кръвното за недълго време. И то в стаята. Тези особено полезни тактики не отменят докторската работа, но могат да се окажат от полза в най-ранния етап. Важно е впрочем да ги направите част от ежедневието си, понеже те са изключително полезни при разнообразни здравни беди.

 Една от най-важните подправки

Канелата ,това чудо на природата, е  много приятна както като аромат, така и като нещо за небцето. Подправката изобилства от неизмеримо полезни за организма лечебни качества. Помага солидно за нервите и в последна сметка има благоприятстващ кръвното налягане. Ето какво се иска от вас. Сложете малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете малко повече от половин чаена лъжичка канела. Може за вкус и лъжичка мед. Тази приятна смес има ефект почти веднага.

• Природният лек - повече чесън

В народната традиция, чесънът е популярен с толкова много преимущества, че ако го превърнете в титуляр от храната ви, ще ликвидирате високото кръвно. Чесънът е приет като един от най-мощните природни антибиотици. Сваля високото кръвно, бори се с лошия холестерол. Ако не ви се поглъща под формата на скилидка, по-скоро пробвайте с малка лъжичка чесън на прах. Отново е във ваш плюс. Непременно обаче е хубаво да е суров. 

• Малка хитрина

Съществува един ключов трик, който е добре да изпробвате. Първо трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После упражнете натиск надолу към ключицата. Това действие се прави 8-10 пъти за всяко ухо. Още една важна точка е разположена на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. В тази точка е хубаво да проведете разтриване. 

• Магическото каркаде

Ако съществува билка, която да е естествен съюзник в битката против високото кръвно налягане, това със сигурност е отварата от каркаде. Това е един от доказаните домашни прийоми за сваляне на вашето кръвно. Впрочем, има още голям набор полезни свойства. Поради начина, по който оказва ефект на нервите, е изключително добър антидепресант. Определено подсилва имунната защита, понеже носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и действа чудесно за подсилване на хемоглобина. Установено е, че има ефект и при излязло извън нормите тегло. 

• Правилното дишане

Знае се, че когато сме под влиянието на по-висок стрес, ние въздишаме. Затова като за начало отпуснете тялото и ума. Сложете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. Ако ви е трудно бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да забележите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух близо 4 секунди. А после като издишате, задръжте по този начин за нови четири секунди. И го повтаряйте непрекъснато. Ще са ви необходими 5-8 минути, а може и повече. С този прийом се подпомага притока на кръв към по-голямата част тъкани на тялото, а високото кръвно намалява. 

• Охлаждане с компрес

Тук са от полза два варианта, които да въведете в арсенала си. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Стойте така за две-три минути и може да усетите благоприятен ефект. Другата надеждна тактика е да притиснете хладка кърпа на тила. Задължително обаче - не трябва водата да е близо до ледената, достатъчно е да бъде хладничка. 

• Силата на ментовия чай

Ментовият чай е лек за нервите, сърцето и за повишеното кръвно налягане. Той винаги може да свали кръвното и благодарение на него да изпитате жадуваното облекчение.

• Най-добрият масаж

Ако в непосредствена близост до вас има някой, се помолете да ви направи един масаж. Важните места са местата на тила. Задължителен е и масажът на раменете, който да се приплъзва надолу към лопатките. 

• Целебна отвара

Опитайте нещо особено полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две супени лъжици сухи листа от коприва с двеста милилитра прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да стигне до кипеж, а после премахваме от огъня. Разбира се, дайте му време да изстине. Поглъщаме по една чаша от този цяр при повишено кръвно налягане.

Най-добрият списък от мерки

Всичко събрано до този момент върши безотказно действаща работа в напечените ситуации. Обаче, ако сте си поставили за цел наистина да сложите край на високото кръвно, да приложите този полезен списък с 10 важни неща. Ако ги вкарате в употреба правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Намалете излишното тегло. Всеки успешен цикъл по изгаряне на мазнини ще е ход напред в сражението с високото кръвно. 

- Започвайте деня с упражнения редовно. Спокойни разходки, малко бягане за здраве, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Заделете поне 10-20 минути на ден за тези спортни занимания. 

- Консумирайте полезни храни. Обилно приемане на зеленчуци, плодове, зърнени храни. Изобщо се вгледайте в диетата си, научете кое ви ви прави уязвими и го заличете от храненето си. 

- Занижете солта. Което значи и да ходите по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната най-често е пресолена. Включвайките котлона и гответе вкъщи. 

- Статистиката е показала, че, пациентите, които имат високо кръвно, приемат алкохол над необходимото. Таванът всъщност е само бира на ден или чаша вино. Ако надвишите тази доза е съвсем очаквано да стигнете до високо кръвно. Така е и за цигарите - повече от 3-5 дневно ще ви оказват проблеми с кръвното. 

- Големият стрес е един от най-допринасяващите фактори. Направете всичко възможно да го намалите и да посвещавате време за вас самите, за да сте по-малко напрегнати. 

 

Послушайте тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са нещо от първа полза, което може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес