Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разтворимото кафе е най-полезно при тези заболявания

21 юли 2024, 15:50 часа

Кардиологът Херман Ганделман назова полезните свойства на разтворимото кафе.

За кой е най-полезно разтворимото кафе

Експертът споделя, че тази разновидност на кофеиновата напитка е най-подходяща за хора със сърдечно-съдови заболявания. Лекарят обръща внимание на факта, че такова кафе практически не съдържа кафестол, вещество, което повишава холестерола.

„Кафето съдържа кафестол, което води до повишаване на холестерола с 8-10 процента. Съответно, това увеличава риска от развитие на атеросклероза. В инстантното кафе практически няма кафестол - той е цели 24 пъти по-малко”, споделя д-р Херман Ганделман.

С мляко или без мляко - как е най-добре да се пие кафето 

В същото време, добавя той, вареното кафе съдържа значително повече кофеин, вещество, което повишава мозъчната активност. Лекарят също така отбеляза, че кафето не повишава кръвното налягане толкова, колкото много хора си мислят. Освен това употребата му може да има ефект на хипотония - понижаване на кръвното налягане. Кардиологът обяснява, че пиенето на кафе леко повишава пулса и в същото време кръвното налягане. Но такова увеличение не е твърде значително, а освен това кафето има диуретичен ефект, карайки тялото да губи вода, което може да намали кръвното.

Разтворимото кафе се произвежда под формата на прахообразно, гранулирано или сублимирано кафе. Кафето на прах е най-евтината версия на разтворимото кафе. Получава се в резултат на излагане на гореща вода под високо налягане върху печени смлени зърна с последващо филтриране и пръскане, в резултат на което се получава прахообразен състав. Гранулираното разтворимо кафе е същият прах, но образуващ гранули (бучки) под действието на гореща пара.

Сублимираната напитка е най-скъпият и висококачествен вид разтворимо кафе, най-близко по вкус и свойства до натуралното кафе. Принципът на неговото производство е коренно различен от първите два - екстрактът от кафе се изсушава чрез замразяване във вакуум при минусова температура, което позволява да се запазят максимално съставките, отговорни за вкуса, аромата и полезните качества на напитката.

В процеса на производство на разтворимо кафе се губи кофеин (от 50% до 80%), етерични масла и други полезни вещества, съдържащи се в зърната. За да компенсират липсата им, производителите често добавят към продукта овкусители, консерванти, орехов прах и други вещества.

Добавянето на допълнителни съставки в разтворимото кафе значително увеличава способността на напитката да предизвиква различни видове алергични реакции, като се започне от обриви и завърши с оток на Квинке. Но вредните ефекти върху човешкото тяло не се ограничават до това. Киселините, съдържащи се в повишено количество в разтворимото кафе, могат да причинят киселини, които от своя страна да провокират развитие на язва и гастрит. 

Може ли да се пие кафе в жегата?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес