Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разтягане на връзките на коляното: как да окажем първа помощ

25 юни 2024, 09:33 часа

Микропукнатини, които се появяват в някоя от 4-те връзки, които поддържат колянната става - това е навяхване. Но степента на преминаване от обикновено разтягане (микротравма) към пълно скъсване на връзката трябва да се определи от травматолог.

Често пострадалите, заети с работа, домашни задължения или страхуващи се от лекари (има ги доста), неглижират заболяването. Подобна небрежност обаче може да завърши с операция и дълго ходене с патерици.

Причините, които предизвикват изкълчвания, са свързани с един фактор - това е прекомерното натоварване на мускулите. Ситуациите, които водят до това неприятно явление, могат да бъдат следните:

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

1. Рязко движение (при спортистите се получава при старт), подскоци, скачане или бързо бягане (рискът преследва главно привърженичките на високите токчета, на които жената прекарва цял ден, което само по себе си е натоварване за коленете).

2. Удар. При спорт, по време на бой, игра с дете, може да получите силен удар в областта на коляното (отзад на капачката, отпред, дори отстрани).

3. Падане, неуспешно направена крачка (по време на лед - падане върху коляното, неизчисляване на силата или стъпване в дупка, която не се вижда, така че мускулите на краката да не са били готови за неочакваното натоварване).

Важно е навяхването да не прерасне в разкъсване и да доведе до увреждане на ставата.

Разтягането на коленните връзки има следните симптоми:

- Затруднено сгъване и разгъване на коляното. При разкъсване ставата губи способността си да се движи изобщо.

- В по-сериозна степен се чуват определени звуци, издавани от ставата - хрущене, щракане.

- Болка в засегнатата област.

- Възможно е подуване, зачервяване (разкъсването на микрофибрите не минава без кръвоизливи), хематоми.

Ако има желание да поддържате красива походка (или да останете по-дълго време в спорта и да започнете по-бързо физически дейности), трябва незабавно да отидете в травматологичен център.

Защо изпитваме болки в коляното нощем?

Легнете, не се движете!

Подобна травма на коляното не е лесна ситуация. Какво да правите, лекарят знае по-добре. Докато той дойде, трябва да легнете и да поставите пострадалия крак върху възглавница, без да причинявате дискомфорт и болка в ставата. В такъв момент почивката и липсата на движение са най-добрата помощ.

Върху ставата трябва да се постави нещо студено. Ако няма мехур с лед, ще свърши работа кърпа, навлажнена със студена вода. Останалата част от терапията зависи от тежестта на заболяването.

Разтягането на връзките на коляното изисква лечение. То се извършва в няколко направления:

- Облекчаване на болката.

- Имобилизация. Предлага се еластична превръзка. Фиксирайте зоната от средата на бедрото до средата на подбедрицата, плътно, но не до степен на изтръпване и посиняване. В трудни ситуации се поставя гипсова превръзка, понякога връзките се зашиват.

- Терапевтични упражнения. Правилното развитие на ставата, обездвижена за известно време, ще подпомогнат заниманията в кабинета по ЛФК.

Навременното насочване към поликлиника ще бъде ключът към по-бързото възстановяване.

Изкълчването е често срещан проблем при спорт и нещастни падания. Основните симптоми са нарушено движение в изкълчената става, постоянна, тъпа болка. Понякога има видима деформация. По-добре е да не коригирате изкълчването самостоятелно. Необходимо е да фиксирате ставата и да се обърнете към травматолог. Много е важно изкълчената става да се фиксира след репозиция (гипс, превръзка или ортеза).

Счупването е съпроводено с постоянна и нарастваща болка, нарушена функция на увредената област (невъзможно е да се опре на крака или да се движи ръката). През първите 24 часа се появяват оток и тежки натъртвания. При първи съмнения за фрактура е необходимо да се осигури покой на увреденото място, да се приложи студ, да се обездвижи мястото и незабавно да се повика медицинска помощ.

Опитът да стигнете до болницата самостоятелно крие риск от разместване на костите, допълнителна травма и дори увреждане на меките тъкани.

Важно е да запомните: в травматологията съществува законът за "златния час", когато е важно да се окаже медицинска помощ през първия час след травмата, за да се избегнат усложнения.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес