Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разширени вени: Ефективни натурални средства, които ще помогнат

17 октомври 2024, 11:22 часа

Разширените вени са подути, изпъкнали и усукани кръвоносни съдове, въпреки че са най-често срещани в краката, разширените вени могат да се появят в почти всяка част на тялото и всичко, което повишава налягането в краката, повишава риска от развитие на разширени вени: затлъстяване, бременност и дейности, които включват продължително стоене прав или вдигане на тежести.

Още: Куркума и черен пипер: Мощната комбинация, от която се нуждаете

Хранителните източници, които са богати на флавоноиди, водоразтворимите пигменти, които придават цвета на растенията, съединение, което тонизира вените и ги защитава от възпаление и оксидативно увреждане са многобройни и включват горски плодове, цитрусови плодове, магданоз, червено грозде, зелен чай, червено вино и червено зеле. Няколко проучвания показват, че смес от цитрусови биофлавоноиди, наречени рутозиди, е полезна при лечение на разширени вени.

Природни средства подпомагащи лечението на разширени вени

  • Конски кестен

Смята се, че активният компонент на билката е есцин, екстрактът от семената на това дърво противодейства на възпалението, тонизира и предпазва вените, изчиства свободните радикали, увреждащи тъканите, и блокира ензимите, които разграждат поддържащата тъкан и действа ефективно. Конският кестен е най-популярното билково лечение за разширени вени в Германия.

  • Готу кола

Тропическо растение, което подобрява целостта на кръвоносните съдове и ускорява зарастването на рани, също така предпазва малките съдове от „изтичане“, като по този начин намалява подуването. Локалното приложение на екстракт от готу кола три пъти дневно също е полезно.

  • Месарска метла

Храст с жълти цветя, който тонизира вените чрез своите противовъзпалителни и стягащи свойства. Екстрактът от месарска метла инхибира ензимите, които разграждат структурните компоненти на вените и правят малките съдове по-малко пропускливи.

  • Хамамелис

Още: Лекари: Сините сливи предпазват костите

Богат на противовъзпалителни вещества и танини, екстрактът от кората на това северноамериканско дърво има дълга традиция за локално приложение при кожни възпаления, хемороиди и разширени вени.

  • Екстракт от боровинки

Богат на флавоноиди, наречени антоцианозиди, които също могат да бъдат полезни.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес