Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пробвайте следното лечение при болно гърло

09 януари 2023, 07:45 часа

Известно е, че богатият на витамин С и антиоксиданти лимонов сок е чудесно средство за профилактика на вирусните инфекции в сезона на грипа. Антиоксидантното му действие помага на организма при борбата със свободните радикали и стимулира имунната система. Малцина обаче знаят, че лимонът има и антибактериално действие, благодарение на което може да се извърши домашно лечение с лимонов сок при болно гърло.

Лечение с лимонов сок при болно гърло – предимства

Сред най-ценните предимства на заимстваното от народната медицина домашно лечение с лимонов сок при болно гърло е неговата безопасност и поносимост от организма независимо от общото здравословно състояние. Всички медикаменти имат странични ефекти или са противопоказани при редица заболявания, докато сокът на лимона няма такива и това прави домашното лечение с лимонов сок при болно гърло напълно естествено и безопасно. То е и икономично, и лесно, както и високоефективно, а това са други ценни предимства.

Лечение с лимонов сок при болно гърло – как действа лимонът?

Тайните на лимона по отношение на лечението на болното гърло са свързани с:

- фактът, че е естествен антисептик, помага на лимона да се справи с болезнените усещания в гърлото, причинени от бактерии и вируси,

- това, че увеличава отделянето на слюнка (има хора, чиято уста се пълни със слюнка само при вида на лимона или при споменаването му) също помага да се осъществи лечение с лимонов сок при болно гърло, тъй като слюноотделянето овлажнява раздразненото гърло и облекчава по този начин сухотата и болката,

- лимоновият сок притежава свойството да разбива слузта, която причинява възпаление на гърлото, като по този начин се справя и с болката, и със самото възпаление,

- консумацията на лимонена киселина понижава рН в устата ви, а това помага за унищожаването на бактериите и вирусите, които може да причиняват възпалено гърло.

Лечение с лимонов сок при болно гърло – рецепти

Сред най-ценните предимства на това лечение с лимонов сок при болно гърло след безопасността и високата му ефективност е лесното забъркване на рецептите. Бързи, икономични, лесни и пестящи от времето и бюджета ви, те ще ви помогнат и ще останете приятно изненадани.

1. Чист лимон

Започваме с най-лесната и простичка рецепта – лимонов сок, разреден с вода. Не изисква нито други съставки, нито време. Сокът от един лимон се разрежда с 1/3 чаша вода и се прави гаргара няколко пъти на ден. Бактериите са унищожени, а болката и възпалението – облекчени.

2. Лимоново вълшебство

При тази рецепта се нуждаете и от лъжичка мед. Внимавайте обаче – медът е силен алерген. Ако имате съмнения, че се алергични, не я прилагайте. Приготвя се напитка, подобна на чай за пиене, като се смесят гореща вода с лъжица мед и лъжица лимон и се консумира готовата напитка. Медът също като лимона е с доказано ползотворно действие при болно гърло, вирусни и бактериални инфекции, а съвместната употреба на двете съставки засилва действието им.

3. Лимонада

Забъркайте си лимонада. Изцедете няколко лимона и добавете вода и подсладител. Пробвайте на вкус колко вода и сладост са ви нужни точно на вас. Пийте без ограничение. Вкусно, хидратиращо, успокояващо гърлото – чудесно за всеки сезон решение, което е и лечение с лимонов сок при болно гърло.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация. Уверете се, че не сте алергични към някоя от съставките. Ако болките и възпалените не преминават до 2-3 дни, задължително посетете лекар.

ИЗТОЧНИК: Ултрахлорасептик

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес