Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пробиотиците, от които тялото ни има нужда

08 октомври 2021, 17:15 часа

Още Хипократ отбеляза, че всички заболявания започват в червата и той изобщо не греши. Съставът на бактериалната флора влияе не само върху метаболизма ни, но и върху настроението ни. Запознайте се с приятелите на нашите черва: пробиотиците.

Името пробиотик идва от гръцките думи pro биос, което означава „за цял живот“. Според дефиницията на Световната здравна организация, пробиотиците са живи микроорганизми, които, когато се приемат в подходящо количество, имат благоприятен ефект върху тялото ни. Те се срещат естествено в храносмилателния тракт на човека, в устата и върху повърхността на кожата. Източникът на пробиотични бактерии за новороденото е и майчиното мляко, известно като „златния стандарт“ в храненето на бебетата.

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците  са малки микроорганизми, които осигуряват на организма много ползи за здравето. Нашето тяло е изградено от различни видове живи  микроорганизми, за да осигури правилното функциониране и поддържане на пълно здраве, а пробиотиците играят роля в това. Това са добрите бактерии, от които тялото ни се нуждае.

Пробиотиците се срещат естествено във ферментирали храни и мляко, но можете да намерите и произведени пробиотични добавки.

Пробиотици - здравословни свойства:

Смята се, че пробиотиците помагат при проблеми като:

- колики

- запек

- възпалително заболяване на червата

- синдром на раздразнените черва

- непоносимост към лактоза

Повечето от изследванията върху пробиотиците са сравнително малки и не ни казват точно как пробиотиците подпомагат храносмилането. Те също така не ни казват как последователно да приемаме или прилагаме пробиотици като добавка. Пробиотиците се считат за безопасни за повечето хора и има някои общи насоки.

Ето какво знаем със сигурност:

- Добавките, които имаме в аптеките или подходящите магазини за добавки, съдържащи пробиотични щамове, намаляват продължителността на диарията.

- Пробиотиците се борят с лошите бактерии и възстановяват баланса към естествената бактериална флора.

- Пробиотиците трябва да се приемат с антибиотици. Използването на антибиотично лечение унищожава не само лошите бактерии, но и добрите. За да възстановите добрите бактерии, използвайте пробиотици или яжте храна, богата на тях.

- Пробиотиците могат да ви помогнат да усвоите по-добре протеините от вашата диета, както и други витамини и хранителни вещества.

- Пробиотиците укрепват защитната бариера срещу микроби и вируси.

Не всички пробиотици са създадени еднакви и са необходими повече изследвания, за да се разберат ползите и ползите за здравето на всеки тип. Повечето проучвания обхващат щамове Лактобациллус и Бифидобактерюм.

Тъй като пробиотиците се приемат през устата, тяхната ефективност зависи от това колко добре издържат на силно киселата среда на стомаха и храносмилателния тракт. Най-висококачествените пробиотици ще преминат през стомаха непокътнати и ще достигнат червата, където се абсорбират хранителните вещества. Това е мястото, където пробиотиците извършват по-голямата част от лечението си.

Как да използвате пробиотици?

За да започнете да извличате ползите за здравето от пробиотиците, увеличете дневния си прием. Можете да направите това чрез хранителни източници или добавки. Много традиционни ястия по света естествено съдържат пробиотици, включително:

- кисело зеле

- натурално кисело мляко

Увеличете бавно консумацията на пробиотични продукти или добавки и бъдете наясно с всякакви странични ефекти - както положителни, така и отрицателни. Тъй като има толкова много различни пробиотици, обърнете внимание как всеки от тях ви влияе по различен начин.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес