Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При настинка: Витамин C или природни средства, кое е по-ефективно

23 октомври 2024, 12:23 часа

Витамин C има почти легендарен статут сред медикаментите на пазара. Обичайно е да вземем няколко таблетки, когато се притесняваме, че ще се разболеем или при първите признаци на настинка. Хубаво е да си го представим като лек за всичко, но реалността не съвпада напълно с нашите надежди.

Още: Започвайте деня си с тези 4 навика, за да подсилите здравето си

Кога витамин С помага

Доказаните ползи от витамин С са малки и вероятно не се отнасят за повечето от нас. Няколко проучвания са установили, че хората, които редовно приемат големи количества витамин С, може да страдат от малко по-кратки настинки (изчистване с ден или половин ден по-рано), но витаминът не е основният фактор, които ги е предпазил от заболяване.

Като цяло, доказателствата до момента сочат, че редовният прием на витамин С в дози от най-малко 200 mg/ден не намалява честотата на обикновена настинка сред общата популация, но такъв прием може да бъде полезен при хора, изложени на екстремни физически упражнения или студена околна среда и тези с маргинален статус на витамин С, като възрастни хора и хронични пушачи.

Допълнителният витамин С не ви помага да се възстановите

„Приемането на добавки, след като симптомите на настинка вече са започнали, няма доказани ползи“, казва Институтът Линус Полинг. Ако вече страдате от настинка, възможността да намалите продължителността на настинката вече е изтекла.

Хората, които редовно получават достатъчно витамин С, са по-малко предразположени към някои здравословни състояния, включително сърдечни заболявания. За щастие, витамин С е доста често срещан в плодовете и зеленчуците и ако се храните като цяло здравословно, вероятно няма да имате затруднения да задоволите нуждите си.

Като го приемате под формата на добавка, няма много недостатъци. Високите дози понякога могат да причинят диария, но проучванията не са установили надеждно никакви дългосрочни или сериозни последици от мегадозирането на витамина. За да бъдете предпазливи обаче, максимум 2000 mg на ден се считат за безопасна горна граница.

Какво да приемате вместо витамин С

След като започнете да усещате дращенето в гърлото, не посягайте към добавките — освен ако това не е само вашият личен ритуал, който ви кара да се чувствате по-добре.

С какво да се запасите вместо това? Медът е един от най-ефективните „сиропи“ за кашлица. Прочистване на синусите също може да помогне. Уверете се, че пиете много течности, спите колкото можете повече и изчиствате графика си от всичко стресиращо, което можете да отложите за по-късно.

Още: Карфиолът не е само за туршия: Яжте го по-често и вижте какво ще се случи

Все още може да се разболеете, но поне правите всичко по силите си, за да сведете до минимум допълнителните натоварвания върху вашата система. Вашата имунна система може да свърши доста добра работа, като се грижи за вас, ако й позволите. И не се нуждае от допълнителен витамин С, за да помогне.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес