Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помага ли магнезият при болки в коляното?

20 август 2024, 10:16 часа

Магнезият е изключително важен минерал за много системи от органи и най-често се приема за поддържане здравината на костите и срещу болки и спазми в мускулите на краката, пише изданието The Health Site.

Ползи от магнезия

Препаратите с магнезий съществуват в различни форми (таблетки, ефервесцентни таблетки, гранули, сироп). Няма значение под каква форма се приема, но е важно препаратът да съдържа подходящата активна химична форма и да се приема в правилната доза (усвояването е най-добро, когато магнезият се приема под формата на органични соли като магнезиев цитрат, магнезиев аспартат и магнезиев фумарат). Препоръчителният дневен прием на магнезий за здрава възрастна жена е 350 mg, а за възрастен мъж, бременни и кърмещи жени - 450 mg.

Дефицит на магнезий - 6 симптома, които го издават

За проблема с болезнените колене могат да се използват мехлеми или гелове, съдържащи някои от така наречените НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства). Геловете, кремовете или мехлемите трябва да се втриват върху болезненото място, а тези под формата на спрей само да се разпръскват. Тези препарати облекчават възпалението и болката, а поради локалното им действие няма странични ефекти или взаимодействия с други лекарства (което е възможно при перорален прием), съобщава изданието. 

Магнезият е неразделна съставка на костите и зъбния емайл. Попада в човешкото тяло с храна и твърда питейна вода. Нуждата от този микроелемент нараства при повишена раздразнителност и агресивност, отслабен имунитет и при стресови ситуации. Също така, допълнителното включване на минерала е необходимо за културисти и хора с камъни в жлъчката и сърдечни заболявания.

Основните функции на коментираното полезно вещество са:

  • укрепване на костите, ноктите, зъбите и косата;
  • повишаване на устойчивостта на нервната система към стрес;
  • укрепване на имунитета;
  • мускулна релаксация;
  • предотвратяване на отлагането на соли в пикочните органи;

Магнезият намалява риска от развитие на диабет, използва се при диетотерапия, поддържа организма в добра форма и спомага за по-доброто усвояване на витамини В и С. Има съдоразширяващ ефект, подобрява чревната функция и стимулира отделянето на жлъчка. Липсата на този важен елемент в организма води до загуба на апетит, нарушения на сърдечния ритъм, повишена раздразнителност, умора и световъртеж, потиснато психическо състояние.

Женското тяло постоянно се нуждае от магнезий, тъй като по време на менструация или приемане на орални контрацептиви количеството му значително намалява.

Функциите на минерала в женското тяло са следните:

  • предотвратяване на оток;
  • нормализиране на менструалния цикъл;
  • укрепване на ноктите и косата;
  • повишаване еластичността на кожата;
  • намаляване на риска от хормонален дисбаланс.

По време на бременност женското тяло не трябва да изпитва магнезиев дефицит. Той е важен за нормалното развитие на плацентата, стабилното емоционално състояние на бъдещата майка и облекчаването на токсикозата.

Магнезият е един от най-важните минерали за здравето на мъжкото тяло. Помага на мускулите да останат тонизирани и премахва лошия холестерол. Освен това минералът активира протеиновия синтез и нормализира мозъчната функция, подобрявайки паметта и концентрацията.

Магнезий - как влияе на кръвното и сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес