Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезно ли е да се пие много мляко в жегата?

26 юли 2024, 12:42 часа

В жегата е важно да се обърне специално внимание на диетата, но и на режима на пиене. Една от популярните опции за охлаждане на тялото е млякото. Много хора обаче се чудят дали пиенето на много мляко в горещините наистина е полезно за организма? Отговор на този въпрос дава изданието The Health Site.

Полезно ли е пиенето на мляко в жегата? 

Млякото е ценен източник на хранителни вещества, включително протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Съдържа и вода, която е важен компонент за поддържане на тялото хидратирано в горещините. Все пак си струва да се има предвид, че млякото съдържа лактоза , която някои хора може да не понасят добре, особено в големи количества.

Мляко - вдига или сваля холестерола 

Важно е да се отбележи, че всеки човек има своя индивидуална реакция към млякото. Някои хора може да изпитат дискомфорт или неприятни усещания, като подуване на корема или киселини, след като са изпили големи количества мляко в жегата. Ето защо, ако имате някакви неприятни усещания след консумацията на този продукт, тогава е по-добре да се откажете от него, поне за известно време.

Въпреки това, ако няма здравословни проблеми, тогава трябва и можете да пиете мляко. В крайна сметка, в допълнение към протеините, то съдържа не по-малко ценен витамин D, който помага за укрепване на костите и имунната система. Освен това млякото съдържа и калций, който е важен за здрави кости и зъби.

Едно от основните предимства на млякото в горещо време е способността му да охлажда тялото. Освен това млякото съдържа електролити като калий, натрий и магнезий, които играят важна роля в поддържането на електролитния баланс в тялото. В горещо време, когато изпотяването се увеличава, е важно да се попълнят електролитите и млякото може да помогне за това.

Високото съдържание на калций в млякото е необходимо за растежа и правилното развитие на костите. Можете да избегнете всички видове костни заболявания като остеопороза, като консумирате умерени количества мляко всеки ден. От своя страна децата, лишени от краве мляко, имат повишен риск от фрактури на костите поради нараняване. Друго полезно свойство на млякото, дължащо се на високото му съдържание на калций, е, че заздравява зъбите и предпазва повърхността на емайла от киселинни вещества. Освен това самото пиене на мляко ще утоли жаждата на децата и ще ги спре да пият вредни безалкохолни напитки, като по този начин ще намали риска от разваляне на зъбите и отслабване на венците. Проучванията показват, че хората, които редовно пият мляко, имат по-малко проблеми със зъбите - това е още една причина да включите тази напитка в ежедневната си диета, допълва още изданието.

Въпреки това си струва да запомните, че млякото, особено много мазното (3,2% или повече), може да съдържа голям брой калории. Ето защо, ако следите теглото си, препоръчително е да не пиете повече от 300 ml мляко на ден. В противен случай ще ви бъде трудно да отслабнете. 

Трябва ли да се откажете от млякото след 50 години? 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес