Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-вредни от захарта: Тези храни съкращават живота

04 октомври 2024, 16:13 часа

Не само захарта и други храни заплашват човешкото здраве. Много хора ядат нещо, което може да причини много повече вреда, отколтото полза за здравето и продължителността на живота, според диетолога Лиза Афинская. Тя изброи опасните храни, позовавайки се на материалите, изследвани от учените.

Най-вредните храни за продължителността на живота

Експертът отбелязва, че колбасите, газираните напитки и бързото хранене могат да се считат за истинска бомба със закъснител. Д-р Афинская казва още, че в някои случаи дори изпиването на чаша кафе с добавена захар и сметана е много по-безопасно от консумацията на която и да е от горните храни.

7 храни, които разреждат кръвта

Преработените преработени меса, содата и бързото хранене са основните причини за затлъстяването и развитието на много заболявания, включително рак.

В допълнение, има друг вреден навик, общ за голяма част от съвременните хора, ускоряващ стареенето.

"Не всички хора включват пет порции зеленчуци в диетата си и също така не ядат достатъчно ядки, бобови растения и пълнозърнести храни", казва специалистът.

Яденето на пълнозърнести храни и зърнени храни подобрява работата на червата, намалява риска от запек и възстановява структурата на кожата, правейки я гладка и копринена.

Според проучвания жените, чиято диета включва 20 до 36% пълнозърнести храни, по-рядко страдат от диабет, хипертония, сърдечни и съдови заболявания.

Пълнозърнестите храни са с доста ниско съдържание на калории и отнемат много време за храносмилане. Това означава, че човек ще се чувства сит по-дълго и нивото на кръвната захар ще остане стабилно.

Някои растителни лигнини, като тези в лененото семе, пшеничните трици и ръжта, всъщност са фитоестрогени и редовната им консумация помага за предотвратяване на свързани с хормоните ракови заболявания, а именно рак на гърдата и простатата.

Пълнозърнестите продукти ефективно премахват вредните вещества от тялото - соли на тежки метали, радиоактивни вещества, токсични компоненти, остатъци от продукти от биологичен произход - и по този начин увеличават продължителността на живота.

Хората, които консумират повече диетични фибри, имат почти една трета по-малка вероятност да развият сърдечни заболявания. Една или повече порции пълнозърнеста закуска (за предпочитане овесена каша), консумирани всеки ден, намаляват риска от инсулт.

Наблюденията на учените показват, че увеличаването на пълнозърнестите храни в диетата постоянно намалява телесното тегло.

Според диетолога поне половината от дневната диета трябва да се състои от пълнозърнести храни. Особено важно е да ги включите в храненето си, ако сте на прочистваща диета или се опитвате да отслабнете.

Тези храни ще прочистят дори най-омазнения черен дроб 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и конултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес