Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко домати може да ядете на ден?

16 август 2024, 10:33 часа

Доматите са много полезни, но трябва да се консумират в строго ограничени количества. Изданието The Health Site разкрива по колко домати можете да ядете на ден, без да навредите на здравето си.

Колко домати можете да ядете на ден?

Дневният прием на домати за здрав възрастен човек е 1-3 плода (в зависимост от размера). Диетолозите обаче не препоръчват да включвате тази храна в диетата си всеки ден, пише още изданието. Тези, които имат ниски нива на тромбоцити в кръвта, трябва да избягват да ядат домати. Факт е, че веществата, съдържащи се в доматите, разреждат кръвта.

Изогонете листните въшки и маната от доматите с този разтвор

Ограничаването на консумацията на домати до един или два на седмица се препоръчва при непоносимост към хистамин, артрит, екзема, псориазис, атопичен дерматит и възпалителни заболявания на червата (улцерозен колит, болест на Крон). Напълно премахване на доматите от менюто е необходимо при непоносимост към растения от семейство Пасленови, чувствителност към салицилати и автоимунни заболявания.

Консумирани в умерени количества и при липса на противопоказания доматите са изключително полезни.

Ползи от доматите

През 2017 г. учени от Университета на Илинойс, въз основа на проучвания, включващи 700 000 субекта, установиха, че ликопенът, открит в големи количества в доматите, намалява риска от рак на простатата. Друго изследване потвърждава ползите от ликопена при друг рак – карцином на бъбреците. Освен това има много изследвания, потвърждаващи лечебния ефект на ликопена при катаракта и дори дегенерация на макулата на ретината - това заболяване се среща при по-възрастни хора и води до смърт на нервните клетки в ретината. По-добре е да ядете червени домати, които съдържат повече от това вещество, или да ги консумирате под формата на доматено пюре и сокове - количеството на ликопен в тях се увеличава от 7 на 13-14 mg.

Съдържащите се в доматите органични киселини и фибри имат положителен ефект върху стомашно-чревния тракт - засилват производството на ензими и изхвърлят застоялата жлъчка. Фибрите също така регулират нивата на холестерола, а калият, който се съдържа в изобилие в доматите, нормализира сърдечната дейност.

Доматът съдържа важни биологично активни съединения: каротеноиди, полифеноли и голямо количество витамин С. Ликопенът, който принадлежи към каротеноидите, има антиоксидантно действие. Полифенолите намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и рак. Витамин С е мощен антиоксидант, който укрепва имунната система. Тези полезни вещества не се синтезират в човешкото тяло самостоятелно, така че могат да бъдат получени само чрез храната.

Най-добрите бабини рецепти против мана по доматите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес