Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плодовете, които могат да навредят на черния дроб, ако сте над 45 години

18 юли 2024, 14:00 часа

Консумация на някои плодове от хората на възраст над 45 години може да навреди на черния дроб, съобщава изданието The Health Site.

Кои плодове са вредни за черния дроб на хората след 45 години

На първо място в този списък попадат дините. Те имат относително висок гликемичен индекс (GI), което означава, че глюкозата бързо навлиза в черния дроб, увеличавайки натоварването върху него.

Тази евтина напитка разтваря мазнините в черния дроб и сваля холестерола

На второ място са пъпешите. Те имат сравнително нисък ГИ, но прекомерната консумация на пъпеши може да повлияе негативно на състоянието на черния дроб.

Факт е, че храносмилателната система може да реагира на консумацията на пъпеш по различни начини и всяко нарушение на стомашно-чревния тракт засяга черния дроб.

На трето място в списъка е гроздето. Съдържа много фруктоза, чийто излишък е изпълнен с развитие на метаболитен синдром и нарушена чернодробна функция. Освен това гроздето, подобно на пъпеша, може да причини храносмилателни проблеми.

Не се препоръчва да се консумира грозде по време на обостряне на язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и по време на диария. Захарен диабет и затлъстяване, хипертония, цироза на черния дроб, колит, кариес, стоматит също са противопоказания за консумация на грозде.

Желателно е гроздето да се яде отделно от другите храни, в краен случай може да се комбинира със сладки плодове. Но гроздето не трябва да се консумира с всички други хранителни продукти, тъй като това ще провокира ферментационни процеси в червата и ще доведе до образуването на етанол в тялото. Също така не се препоръчва да ядете грозде вечер, след 16-17 часа - по това време производството на инсулин намалява и обработката на плодовете, по-специално на гроздето, се затруднява от организма. И ако гроздето не се усвои напълно, това също ще доведе до процеси на ферментация.

Друг важен момент: след ядене на грозде се препоръчва да изплакнете добре устата си, тъй като захарите, съдържащи се в плодовете, влияят негативно на зъбния емайл, унищожавайки го. Въпреки това си струва да внимавате да не миете зъбите си с четка за зъби веднага след консумация на грозде, тъй като киселините, съдържащи се в гроздето, омекотяват зъбния емайл и ако започнете да миете зъбите си веднага след това, четката ще увреди сериозно емайла. Достатъчно е да изплакнете устата си обилно с вода със стайна температура.

Яденето на грозде може да доведе до следните нежелани последици:

  • повишени нива на кръвната глюкоза;
  • стимулиране на апетита, което може да доведе до преяждане;
  • алергия;
  • влошаване на кариеса и, ако се консумира неправилно, разрушаване на зъбния емайл;
  • разстроен стомах и черва;
  • при неправилна и прекомерна употреба - ферментация и образуване на етанол.

Лекар: Това са най-добрите храни за възстановяване на черния дроб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес