Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пийте кафето с тези подправки, те свалят холестерола и подмладяват тялото

27 септември 2024, 14:40 часа

Ако добавите определени подправки към любимата си сутрешна напитка - кафето, можете да я направите по-здравословна, съобщава д-р Елена Соломатина. Тя допълва, че в случая най-добрите подправки, с които ободряващата напитка, се съчетава, подмладяват тялото и понижават холестерола.

Ето седем от най-популярните подправки, които ще помогнат за подобряване на вкуса на кафето, подмладяване на тялото и понижаване на холестерола.

Подправки, които да сложите в кафето 

Канелата е истински лидер сред подправките. Съдържа много антиоксиданти. И поради факта, че удължава усещането за ситост, канелата насърчава загубата на тегло.

Кардамонът е друга полезна подправка, която помага за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт, облекчава възпалението и намалява нивата на холестерола в кръвта. Кардамонът също идеално допълва аромата на кафето.

Лекар: Не смесвайте кафе с алкохол

Карамфил – съдържа много витамини и минерали, благодарение на които подправката има бактерицидни свойства. Само 1-2 зрънца карамфил са достатъчни за една чаша кафе.

Индийско орехче – помага за повишаване на чувствителността на организма към инсулин, а също така се бори с наднорменото тегло.

Лют пипер – ако искате да добавите нотка пикантност към сутрешната си напитка, изберете тази подправка. Освен това лютият пипер подобрява кръвообращението.

Портокалова или лимонова кора - те съдържат много витамини, които помагат за подмладяване на тялото и също така осигуряват защита срещу настинки. Ароматът и вкусът на кафето се подобряват значително.

Джинджифил – съдържа биологично активни вещества, които подобряват работата на всички вътрешни органи.

Лекарят също предупреждава, че каквито и да са ползите от кафето с подправки, не трябва да пиете повече от 4 чаши от тази напитка на ден.

Твърде голямото количество кофеин има следните ефекти:

  • повишава съдържанието на мастни киселини в кръвта, повишава кръвното налягане и подпомага отделянето на хормони на стреса в кръвта – това е пряка предпоставка за инфаркт;
  • дразни стените на стомаха, кофеинът го кара да отделя интензивно стомашен сок, който, ако се консумира в умерени количества, може да причини лошо храносмилане, киселини и стомашни язви, забавя процеса на храносмилане и усвояване на храната, като по този начин увеличава риска от колоректален рак;
  • дразни бъбреците, увеличава уринирането и по този начин увеличава риска от развитие на рак на пикочния мехур;
  • повишеното уриниране води до измиване на калций от тялото, което засяга ставите;
  • намалява съдържанието на манган, калий, магнезий, цинк, мед, витамини в организма, особено тиамин и витамин С; абсорбира желязото от кръвта, което води до анемия. Има определени групи хора, за които кафето е противопоказано - хипертоници, както и страдащи от съдови заболявания и атеросклероза, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Лекар: Това е най-вредното кафе

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес