Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отслабване без диета: Лекар разкри как да отслабнете с 5 кг до Нова година

28 ноември 2023, 12:05 часа

Ако искате да отслабнете до Нова година и да свалите 5 килограма за месец без диета и изтощителни тренировки, необходимо е да спазвате няколко лесни за изпълнение правила. Руският диетолог д-р Надежда Тришкина споделя кои са те. Тя препоръчва разнообразяване на диетата, премахване на храни с празни калории, прием на достатъчно вода, установяване на режим за прием на храна.

Отслабване с 5 кг за месец

Диетологът препоръчва разнообразяване на диетата. 

“Колкото по-интересна и по-богата е диетата, толкова повече витамини и минерали получава тялото, в резултат на което се намалява рискът от дефицит на макро- и микроелементи (недостигът е една от основните причини за преяждане и трудности при отслабване)”, казва диетологът.

Отслабване след 50 години: 4 неща, които трябва да направи всяка жена

“Премахнете храни с празни калории. Бургери, кифли, пица, шоколад носят само радост и удоволствие, но тялото изразходва твърде много от ресурсите си за тяхната обработка и асимилация. Освен това се увеличава токсичното натоварване и калоричното съдържание на диетата като цяло. Вероятно не може да се откажете от тях напълно, но трябва да сведете консумацията им до минимум”, споделя д-р Тришкина. 

“Пийте достатъчно вода. Ако тялото получава малко вода, тогава водата, която вече е в тялото, ще се задържи вътре под формата на оток. Освен това водата увеличава консумацията на калории, ускорява метаболизма и процесите на отслабване. Проведено е проучване на момичета с наднормено тегло, които пият по-малко от 1 литър вода на ден. След като обемът на консумираната вода беше увеличен, участниците в експеримента изпитаха загуба на тегло, без да променят начина си на живот или диета”, допълва д-р Тришкина.

Установете дневен режим и прием на храна. В идеалния случай всяко хранене трябва да е по едно и също време (допустими са малки отклонения). Ако процесът на консумация на храна се рационализира, рисковете от преяждане ще намалеят, необходимостта от ненужни закуски ще изчезне и метаболитните процеси в тялото ще се ускорят.

“Това се отнася и за съня - много е важно да спите достатъчно, а за това трябва да си легнете преди 23:00 и да спите поне 7 часа. По време на качествен сън се отделя хормонът соматотропин, който насърчава изгарянето на теглото”, допълв още диетологът.

Други трикове за бързо отслабване

Лекарят препоръчва още:

  1. Стойте повече на студено - за да активирате трансформацията на кафява мазнина, която насърчава изгарянето на мазнини, трябва тялото да се охлади.
  2. Добавете към диетата си храни, богати на хром (стимулира изгарянето на мазнини и намалява желанието за сладко). Те включват: лешници, бразилски орехи, телешки черен дроб, яйца, броколи, карфиол и др.
  3. Спортувайте на чист въздух – така в тялото постъпва повече кислород, а той е много важен за изгарянето на мазнините.
  4. Активирайте движението на лимфата с консумацията на достатъчно течност, упражнения за лимфен дренаж, прием на билки: женско биле, листа от малина, листа от касис.
  5. Добавете към диетата си подправки, които насърчават изгарянето на мазнини: червена чушка, канела, джинджифил, куркума, корен от хрян.
  6. Зеленият чай също е добър за изгаряне на мазнини.

Още: За отслабване и железен имунитет яжте тези храни

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес