Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отслабване без диета и спорт - лекар разкри каква е тайната

15 февруари 2024, 14:13 часа

Отслабване без диета и спорт - това е възможно с помощта на едно лесно и просто за изпъление правило.

Тайната за отслабане без диета

Според д-р Александра Жуковская, дефицитът на хормони на растежа води до ранно стареене, умора, депресивни разстройства и наддаване на тегло.

"Но ние можем самостоятелно да регулираме този процес, ако следваме прости правила: лягайте си преди 23:00 часа и изключете от диетата си прости въглехидрати след 17:00 часа: захар, мед, сладки газирани напитки и сокове, конфитюри, консерви, мармалад и други сладкиши, хляб и всякакви сладкиши от бяло брашно, повечето сладки плодове, бял ориз", казва експертът.

Лекар: Това е най-добрата напитка за отслабване

"Обикновено сме свикнали вечерята да е обилна: месо с картофи или ориз, салата, а за лека закуска - десерт с чай и сладки. Това е проблемът: идеалното хранене след 17 часа е протеин (пилешко, риба, пуешко, морски дарове) и зеленчуци", казва специалистът.

„По време на нощния сън нашата физическа активност е нулева, но физиологичната ни активност, напротив, навлиза в активната си фаза “, обяснява Александра Жуковская.

"Сънят е състояние, в което психиката си почива, човек е под някаква анестезия, обработва информацията, получена през деня, и рестартира енергийния си потенциал. В същото време тялото работи. По време на сън започва времето на царството на вагуса или блуждаещия нерв, времето на парасимпатиковата нервна система, която отпуска нашите скелетни мускули, намалява броя на сърдечните контракции, активира гладката мускулатура на вътрешните органи и храносмилането. Това е изключително важен и лечебен момент за всеки от нас. В съня тялото претърпява един вид поддръжка, укрепва тънките, закърпва празнини. Такава работа изисква значителни енергийни разходи: без да полага никакви усилия, човек може да изразходва около 560 kcal за осем часа здравословен сън, което се равнява на един час силови тренировки на уреди във фитнеса или на час крос", пояснява експертът.

Разходът на енергия по време на сън обаче може да се отклонява както нагоре, така и надолу, предупреждава специалистът. Това до голяма степен се влияе от соматотропина (хормон на растежа), който се освобождава в пиковите си концентрации час-два след заспиване. Соматотропинът е много важен не само за децата, за които осигурява нормален растеж на костите и развитието на мускулите, но и за възрастните, тъй като има мощен анаболен ефект: засилва изгарянето на мазнините, осигурява растежа на мускулната тъкан спрямо мазнините, увеличава протеиновия синтез , регулира въглехидратната обмяна, стимулира имунната система. Именно този хормон осигурява загуба на тегло по време на сън.

Неговото производство (и съответно загубата на тегло по време на сън) може да бъде възпрепятствано от фактори, на които сме свикнали да не обръщаме внимание. Един от тези фактори е действието на хормоните-антагонисти инсулин и кортизол. 

„Ако се поглезите с нещо сладко вечер (това не е само сладкарски изделия, но дори и сладки плодове като мандарини, райска ябълка, грозде), тялото отделя инсулин, за да използва глюкозата“, обяснява Александра Жуковская.

„ По време на този процес се блокира освобождаването на соматотропин в необходимата концентрация. Има инсулин - няма соматотропин! Следователно сънят с пълен стомах е непълноценен, събуждаме се уморени и подути. Кортизолът, хормонът на стреса, има абсолютно същата връзка със соматотропина. Следователно всякакви стресови ситуации, кавги, депресия и лошо настроение влияят на нашия метаболизъм, намаляват синтеза на соматотропин, външно човек развива подуване, целулит отстрани и специфичен „кортизолов корем“, който никакви упражнения не могат да коригират.

Производството на соматотропин също се влияе от съня и будността. Тъй като освобождаването на този хормон се случва най-вече по време на сън, препоръчително е лягането преди полунощ и за предпочитане не по-късно от 23:00 часа. Именно в интервала между 23:00 и 2:00 часа се отделя не само соматотропин, но и мелатонин, който също влияе върху метаболизма, наднорменото тегло, психологическото ни състояние и имунната система.

Отслабване без диета: Храни и напитки, които ускоряват метаболизма

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес