Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъде идва пикочната киселина в ставите?

11 септември 2024, 12:20 часа

Отлагането на пикочна киселина в ставите се нарича подагра. Когато веществото не се отделя по естествен път и се застоява, се образуват кристали, които запушват ставите.

Пикочна киселина в ставите

Пикочната киселина е един от продуктите на разграждането на пурините, вещества, открити в някои храни, като морски дарове, карантии, фъстъци, печива и месо. При честа консумация на горните продукти тялото произвежда много пикочна киселина, която бъбреците вече не могат да отстранят и тя просто се отлага в ставите, като ги „запушва“, съобщава изданието The Health Site. 

Как доматите влияят на пикочната киселина?

Ставите се считат за „слабо място“ за пикочната киселина, тъй като течността лесно се натрупва в тях, което, подобно на плодородна почва, помага за образуването на кристали. Веднага след като се образуват (и то не в малки количества), те веднага започват да се "забиват" в подвижните стави на костите на скелета, причинявайки възпаление: ставите се нагряват и почервеняват, появява се силна пареща болка, причинявайки скованост и нарушавайки нормалното движение на крайниците.

При някои хора излишъкът от пурини в храните, които консумират, няма никакви отрицателни последици, докато за други, дори поради лек излишък на това вещество, се развива пристъп на подагра.

Ако нивото на пикочната киселина е високо, основният начин за подобряване на състоянието е цялостна терапевтична диета. Основава се на продукти, които активно свързват и отстраняват кристалите от кръвта, почистват тъканите и ставите. Здравословните зеленчуци не съдържат пурини, така че бързо подобряват състоянието при подагра, хипертония и бъбречни заболявания.

Защо пикочната киселина е опасна?

При храносмилането на протеинови храни или при неправилно хранене в тялото се натрупват големи количества пикочна киселина. Обикновено се екскретира с урината и изпражненията, но ако има излишък, част от пуриновото съединение се отлага върху ставите. Това е една от основните причини за подагра, камъни в бъбреците и артериална хипертония.

Сред основните причини за натрупване на пикочна киселина са:

  • наднормено тегло;
  • лошо хранене;
  • ядене на много сладкиши;
  • алкохолизъм;
  • странични ефекти на диуретици.

Кристалите на пикочната киселина често се образуват поради прекомерна любов към пушено месо, тлъсто месо и риба, консерви. Нивото на съединението може да се определи чрез лабораторни тестове. 

Сред храните, които понижават пикочна киселина, са тиква, целина, артишок, лук, моркови. Яденето на зеленчуци е основна част от диетата при високи нива на пикочна киселина. Благодарение на фибрите и антиоксидантите, те премахват вредните съединения, унищожават кристалите, предотвратявайки заболявания на ставите и кръвоносните съдове. Като приятен бонус теглото на пациентите се нормализира, имунитетът и активността се повишават.

Този алкохол вдига най-много пикочната киселина

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес