Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От колко часа сън се нуждаят хората над 65 години?

03 октомври 2024, 11:06 часа

Сънят е жизненоважен на всяка възраст, но има мит, че възрастните хора се нуждаят от по-малко сън. Но в действителност това не е така. На хората над 65 години се препоръчва да спят същото като младите, съобщава д-р Радж Дасгупта

Колко трябва да спите след 65 години?

Д-р Радж Дасгупта споделя, че с напредването на възрастта все още се нуждаем от около 7-9 часа сън, но начинът, по който спим, се променя.

Сънят има тенденция да става по-лек и по-фрагментиран, което означава, че възрастните хора се събуждат по-често през нощта. Това може да се дължи на естествени промени във вътрешния ни часовник, определено лекарство или медицински състояния като артрит или сънна апнея.

Лекар: Всеки ден вечеряйте по това време за бърз метболизъм и здрав сън, здравен съвет за деня, 30 септември 

Възрастните хора често се сблъскват с проблеми със съня, които са по-рядко срещани при по-младите хора, като увреждане и хронични заболявания.

Защо добрият сън е важен за възрастните хора?

Проучване, публикувано през 2018 г., установи, че по-възрастните, които спят лошо, са изложени на повишен риск от деменция, когнитивен спад, депресия и влошено сърдечно-метаболитно здраве.

„Добрият сън помага на възрастните да подобрят паметта, настроението и цялостното здраве. Това поддържа здравето на сърцето, укрепва имунната система и поддържа стабилни нива на енергия“, отбелязва експертът.

Хората, които имат добра нощна почивка, също са по-малко склонни да препъртя контузии, тъй като тяхната концентрация и координация се подобряват.

Според д-р Джена Нилсен, лицензиран терапевт във Флорида, сънят също е неразделна част от вашето психично здраве с напредване на възрастта.

„Помага за регулиране на настроението, подобрява когнитивната функция и повишава емоционалната устойчивост“, казва тя.

Как да подобрим съня с възрастта?

Един от начините да спите по-добре с възрастта е да поддържате добра хигиена на съня. За по-възрастните хора поддържането на добра хигиена на съня означава да бъдат по-внимателни към ежедневието си. Важно е да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден. Създаването на успокояваща рутина за лягане и поддържането на спалнята ви тъмна, хладна и тиха е много важно.

Намаляването на приема на кофеин или алкохол, особено вечер, също е от ключово значение. Подобряването на хигиената на съня може също да включва някои практики като медитация, здравословно хранене и физическа активност. Не трябва да използвате специални лекарства, за да заспите, те могат да причинят вреда. 

"Средствата за подпомагане на съня могат да помогнат в краткосрочен план, но те трябва да се комбинират с когнитивно-поведенческа терапия и да се използват с повишено внимание в дългосрочен план, за да се избегне евентуално пристрастяване", казва д-р Нилсен.

Тези 8 напитки ще ви помогнат да заспите по-бързо

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес