Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Одобриха хапче за лечение на следродилна депресия

06 август 2023, 15:56 часа

В Америка беше одобрен първият перорален лекарствен препарат за лечение на следродилна депресия при родилки.

Американската агенция за храните и лекарствата обяви, че за пръв път се разрешава приложение на таблетки за лечение на следродилна депресия - състояние, което мнозина жени изпитват след раждането на своето дете. Тази тема беше обвита в табу през годините.

Лекарственият медикамент "Зурзуве" от лабораториите на "Сейдж терапевтикс" е първият перорален продукт, който е официално разрешен за лечение на следродилна депресия при жени.

Следродилната депресия е сериозно и потенциално опасно състояние, което може да се прояви в рамките на няколко седмици или месеци след раждането и при което жените изпитват тъга, вина и безполезност, според Тифани Фарчоне, ръководител на психиатричния отдел на Американската агенция за лекарствата. Всяка година около половин милион американки преживяват следродилна депресия.

Най-често срещаните симптоми при следродилна депресия са:

  • Нужда от изолация от околните и оттегляне от най-близките.
  • Постоянно чувство на тъга и липса на настроение.
  • Неспособност за концентрация и взимане на решения.
  • Самоубийствени мисли.
  • Чувство на безполезност и вина.
  • Апатия и неспособност жената да се радва на неща, които преди е харесвала.
  • Липса на енергия и желание за живот.

Всичко за следродилния период

Следродилната депресия може да бъде тежка както за самата майка, така и за нейното бебе и семейството. Невъзможността на родилката да се грижи за детето си и емоционалната нестабилност може да имат негативен ефект върху връзката между родителя и бебето. Следродилната депресия е изцяло медицинско състояние и по никакъв начин не е обвързано с лошо поведение или липса на желание за отглеждане на детето.

Приемът на този перорален медицински продукт ще има благоприятен ефект върху жените, които се сблъскват със сериозни и понякога дори животозастрашаващи мисли и чувства, включително и самоубийство.

Според две изследвания жените, които получаваха медикамента, показваха значително подобрение на симптомите спрямо тези, които приемаха плацебо таблетка.

Препоръчва се да се приема една таблетка от 50 милиграма вечерта в продължение на две седмици. Цената на лекарството все още не е обявена официално.

Около една от всеки осем майки изпитва симптоми на следродилна депресия, но само една четвърт от тях получава лечение, посочва Асима Ахмад, медицински мениджър на компанията "Карот фертилити".

Въпреки че в аптечната мрежа има налични много лекарства за лечение на депресия, "зуранолонът" (активният компонент на "Зурзуве") има по-бърз ефект и по-кратък период на лечение за следродилната депресия в сравнение с другите вече налични лекарствени медикаменти, посочва експертката. "Зурзуве" може да прояви ефект само след 3 дни от началото на лечението.

Следродилна депресия - SOS за мама

Агенцията за лекарствата съветва да се избягва шофирането по време на приемане на препарата поради възможни странични ефекти. Има и друг официално признат лекарствен продукт срещу следродителна депресия - "Брексанолон", но изисква интравенозно инжектиране на всеки 60 часа.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес