Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново изследване: Вид бактерии в устата "топят" рака

28 юли 2024, 20:44 часа

Хората с рак на главата и шията имат по-добри резултати от лечението, ако фузобактериите присъстват в устната им кухина. Учените са открили, че обикновен тип бактерии в устата могат да накарат някои видове рак да се „стопят“, пише "Guardian".

Вижте още: Храни, които причиняват подуване: Не пийте мляко преди да отидете на плаж

Изследователи от Кралския колеж в Лондон казват, че са били "брутално изненадани" да открият, че Fusobacterium, вид бактерия, често срещана в устата, изглежда има способността да убива някои видове рак.

Според едно проучване хората с рак на главата и шията, за които е установено, че имат тази бактерия, са имали много по-добри резултати от лечението. Сега изследователите изследват точните биологични механизми на тази установена връзка.

Д-р Мигел Рейс Ферейра, водещ автор на изследването и консултант по рака на главата и шията, каза, че фузобактериите са способни да „убиват рака“.

Това, което открихме е, че този малък организъм води до по-добър резултат от терапията въз основа на нещо, което прави в раковите клетки. Така че в момента търсим този механизъм и той трябва да бъде обект на ново проучване много скоро в бъдеще“, казва д-р Ферейра.

„Това изследване разкрива, че тези бактерии играят по-сложна роля от известната досега във връзката им с рака – по същество топят раковите клетки на главата и шията. Това откритие обаче трябва да се балансира спрямо известната им роля при влошаване на ракови заболявания като тези в червата ," той добави.

Очакваше се различен резултат от изследването

Учените са използвали моделиране, за да идентифицират кои бактерии могат да представляват интерес за по-нататъшни изследвания. След това те изследвали ефекта на бактериите върху раковите клетки в лабораторията и анализирали данни от 155 пациенти с рак на главата и шията, чиято информация за тумора е била подадена в базата данни Cancer Genome Atlas.

Вижте още: Летни мигрени: 5 начина за излекуване на причинено от топлина главоболие

Учените първоначално очакваха различен резултат, тъй като предишни изследвания свързваха фузобактериите с прогресията на рака на дебелото черво.

В лабораторни изследвания изследователите поставят определени количества бактерии в петриеви панички и ги оставят за няколко дни. Когато се върнали, за да изследват ефекта на бактериите върху рака, те установили, че раковите клетки почти са изчезнали.

Те открили, че има 70% до 99% намаление на броя на жизнеспособните ракови клетки в раковите клетки на главата и шията, след като са били заразени с фузобактерии.

Анализът на данните за пациентите показа, че тези с фузобактерии в рака имат по-добър шанс за оцеляване в сравнение с тези без. Наличието на тези бактерии при мишки с рак на главата и шията се свързва с 65% намаление на риска от смърт в сравнение с пациенти, чийто рак не съдържа бактериите.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес