Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов вид птичи грип убива тюлени в САЩ

31 юли 2012, 20:30 часа
Реклама

Нов вид птичи грип причинява смъртоносна пневмония у малките тюленчета край североизточното крайбрежие на САЩ и може да е опасен за хората, показва американско изследване.

Новият щам бил наречен птичи H3N8 и е смятан за причинител на смъртта на 162 тюлена край американското крайбрежие миналата година, съобщават авторите на изследването публикувано във вестника на Американското сдружение по микробиология, цитирано от БГНЕС. Повечето от починалите тюлени били на по-малко от шест месеца.

Макар че за момента няма данни за заболели хора, учени от Колумбийския университет в Ню Йорк призоваха за внимание заради историята на птичия грип и неговата способност на еволюира в нови форми, които могат да заразяват хората, като H5N1.

"Откритието ни засилва значението на наблюдаването на дивата природа за предсказване и предотвратяване на пандемии", заяви Йън Липкин, професор по епидемиология в Колумбийския университет.

Учените разшифровали пълния геном на новия щам и установили, че той произлиза от птичи вирус, който се срещал във водните птици в Северна Америка от 2002 г. С течение на времето вирусът придобил способността да заразява бозайници, като се лепи за рецепторите в дихателния им тракт.

Експерти по дивата природа се разтревожили за първи път през септември 2011 г., когато голям брой тюлени от крайбрежието на Мейн до Масачузетс започнали да развиват пневмония и кожни заболявания. Общо 162 умрели или умиращи тюлени били открити през следващите три месеца, съобщиха изследователите.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес