Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри защо е опасно да се пият витамини

07 юли 2024, 10:26 часа

Рускияъ лекар д-р Александър Мясников заяви, че приемането на синтетични витамини от аптеките „с цел профилактика“ на определени заболявания само вреди на здравето.

Защо витамините са вредни? 

Д-р Мясников обясни какво са опасностите от приема на витамини, които не са специално предписани от лекарите, на пациенти с определени патологии.

"Много витамини, продавани в аптеките, често се приемат от хора с надеждата да подобрят здравето и да предотвратят появата на специфични проблеми. Това е голяма грешка", пояснява д-р Александър Мясников.

Ново проучване: Как витамините влияят на продължителността на живота

В интервю за NSN той коментира резултатите от изследване на учени от Националния онкологичен институт на САЩ, които установиха, че в групата на хората, които приемат витамини, смъртността нараства през периода на наблюдение (в сравнение с тези, които не приемат тях). Д-р Мясников отбелязва, че това не е първият път, когато изследователите получават данни за опасностите от синтетичните витамини; този въпрос се изучава от около 25 години. Експертът добавя, че учените са открили връзка между приема на витамин А и повишената смъртност от рак на белия дроб. 

„Здрави хора (без бременни) не е необходимо да приемат синтетични витамини от аптеката. Те не само не са полезни, но могат и да навредят. Да, тази вреда е минимална за всеки отделен човек, но ако вземем предвид цели групи от хора, тогава смъртността в групите нараства“, споделя експертът.

Д-р Мясников подчертава, че тези продукти не осигуряват превантивния ефект, който хората очакват. Само бременни жени трябва да приемат добавки (фолиева киселина) за формиране на здрава нервна система за плода. Експертът допълва, че витамини трябва да приемат и хора с намален имунитет поради някои сериозни заболявания.

„В целия свят е признато, че предписването на витамини на здрави хора е неетично“, казва специалистът.

Най-опасните витамини за неконтролиран прием са мастноразтворимите витамини: A, D, E и K. Те се натрупват в тъканите на тялото и в големи количества имат токсичен ефект.

Например витамин D се натрупва в мастната тъкан и високите му нива могат да причинят загуба на костна маса, увреждане на бъбреците и калциеви отлагания в сърцето и всички кръвоносни съдове.Тези последствия могат да бъдат необратими.

В този случай витамин D и комплекс от витамини А и Е най-често се предписват независимо. Всички тези лекарства трябва да се приемат при проверка на динамиката на съдържанието на вещества в кръвта.

Друга опасна група лекарства за самостоятелно приложение са минералите. Те изпълняват много функции в тялото: необходими са за изграждането на тъканите (предимно костите), за функционирането на сърдечно-съдовата и нервната системи.

Продължителното им предозиране обаче може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Например, калцият може да се отложи в бъбреците, образувайки камъни, а излишъкът от йод може да причини дисфункция на щитовидната жлеза.

Дефицит на витамини - кои симптоми го издават

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес