Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия почина братът на съветника на Зеленски Михайло Подоляк. Бил ли е свързан с руското разузнаване? (СНИМКИ)

07 юли 2024, 21:12 часа • 3609 прочитания

Владимир Подоляк, по-големият брат на съветника в кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, е починал в Русия на 59-годишна възраст на 19 май тази година. Той е бил пенсиониран руски полковник, а за смъртта му руските официални органи не са съобщили публично. Не са известни и обстоятелствата около смъртта му. Това пишат от чешкия проект KIU Russian Officers killed in Ukraine ("Руски офицери убити в Украйна") в социалната мрежа Х на 6 юли.

Работел в руското военно разузнаване?

Чешкият проект публикува снимка от гроба на Владимир Подоляк, на която се вижда мъж във военна униформа с многобройни военни отличия, включително Орден за храброст и значка "За служба във военното разузнаване". Мъжът има видима прилика с Михайло Подоляк.

Участвал ли е във войната срещу Украйна?

В последваща публикация от чешкия проект пишат още, че "нещата може да се усложнят", тъй като полковник Владимир Подоляк е награден и с орден "Участник в специалната военна операция (с други думи войната срещу Украйна - бел.ред.)" - медал, който се връчва на руски военни от август 2022 г.

От проекта уточняват, че тази снимка е обработена с фотошоп, но и че така се обработват повечето портрети на руски военни, така че е трудно да се направят категорични заключения.

Внимавайте с непроверената информация

От проекта пишат също, че някои канали в телеграм са започнали да разпространяват необосновани твърдения, че Владимир Подоляк не е починал от естествена смърт, а е бил "ликвидиран". И подчертават, че не са известни обстоятелствата около смъртта на Владимир Подоляк и че "ликвидацията" му е малко вероятна, тъй като той е бил пенсиониран. Затова молят да не се разпространяват непроверени твърдения.

Също така от проекта уточняват, че още през 2023 г. се появи информация за работата на Владимир Подоляк в руското разузнаване като по този начин бе направен опит самият Михайло Подоляк да бъде дискредитиран и обявен за агент на ФСБ. По-късно Михайло Подоляк потвърди пред журналисти, че брат му живее в Москва, но отрече да има информация той да е свързан с ФСБ, КГБ и подобни.

Сирски също има роднини в Русия, с които не поддържа връзка

Припомняме, че друг високопоставен украински служител - не кой да е, а главнокомандващият украинската армия генерал Олександър Сирски, също има роднини в Русия, с които не поддържа връзка, и това често е използвано от руската пропаганда. Така например, неговите родители подкрепят путинската война срещу Украйна и са прекъснали отношенията си със Сирски. Роднините на Сирски живеят в Русия, не искат и да чуват за него и подкрепят Путин

А през февруари 2024 г. руските пропагандни канали разпространиха видео и с доведения син на Сирски - Иван, който също подкрепя руската инвазия и който поздрави руската армия с превземането на Авдеевка. Доведеният син на генерал Сирски подкрепя руската армия (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес