Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ консумирайте бира с ядки и риба - ето защо

26 юли 2024, 15:50 часа

Бира с пържена или солена риба - тази комбинация е любима на мнозина. Също така почитателите на пенливата напитка обичат да я консумират в комбинация с ядки. Но и в двата случая комбинацията не е подходяща. Ето защо не трябва да пиете бира със солена или пържена риба и с какво е по-добре да я пиете, според изданието The Health Site.

Защо не трябва да консумирате бира с риба и ядки?

Излишната сол и мазнина в пържената или солена риба води до задържане на течности в тялото. Пиенето на бира със солена риба, ядки, крекери и други подобни закуски може да причини подуване. По-добре е да консумирате бира с варени скариди, раци или калмари. Пушените сирена и меса също са подходящи, въпреки че те спадат в категорията на вредните храни, допълва още изданието.

Лекар: Бирата е най-вредният алкохол

Последици от пиенето на твърде много бира

Бирата, консумирана често и в големи количества, има определено неблагоприятно въздействие върху организма - повишава нивото на триглицеридите в кръвта, което увеличава риска от развитие на атеросклероза и панкреатит. Освен това прекомерната консумация на алкохол уврежда панкреаса и черния дроб. Злоупотребата с алкохол увеличава риска от развитие на много заболявания, включително инсулт. Освен това увеличава риска от наднормено тегло и затлъстяване (особено коремен тип).

Твърдението за благоприятното действие на бирата върху бъбреците се дължи на нейните диуретични свойства. Изследванията обаче показват, че нейната консумация няма специални лечебни свойства в това отношение, допълва изданието. Тази напитка единствено стимулира пикочните пътища и увеличава количеството произведена урина, което може да намали риска от камъни в бъбреците. Но това е свойство на почти всяка напитка, не само на бирата.

Понастоящем няма доказателства в подкрепа на връзката между консумацията на алкохол и бъбречните заболявания. Бирата няма ефект върху разтварянето на отлаганията при уролитиаза. За ефективно лечение на това заболяване е необходимо да се включи подходяща диета и лекарства. Подобен диуретичен ефект (и без страничните ефекти, свързани със злоупотребата с алкохол), който носи бирата, се наблюдава след пиенето на чай и кафе.

Известно е, че пиенето на бира насърчава яденето на най-различни мезета. Също така грешат тези, които смятат, че ако се откажат от мезетата, тогава само бирата няма да повлияе на теглото им. Бирата съдържа въглехидрати – една бутилка от половин литър съдържа около 150 kcal.

Алкохолът не само повишава калорийността на храната, но и повишава апетита на пиещия. Консумацията на алкохол нарушава метаболизма на мазнините и насърчава отлагането на мастна тъкан, особено в коремната област. Ефектите от тези процеси са потвърдени при мъже на средна възраст - поради промени във функционирането на ендокринната система, мазнините се отлагат в областта на корема, популярно наричана "бирено коремче". 

Учени откриха неочаквани ползи от пиенето на бира всяка вечер

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Не забравяйте, че консумацията на алкохол е вредна за здравето!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес