Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ яжте тези храни през лятото, за да намалите изпотяването

10 юни 2024, 09:00 часа
Реклама

Един от честите проблеми през лятото е прекомерното изпотяване. При някои хора потните жлези започват да работят по-активно, което създава редица неудобства.

Храните, които провокират изпотяване 

За да не се окажете в трудна ситуация, се използват различни "козметични" методи - дезодоранти, специално облекло. Проблемът обаче може да бъде решен чрез преразглеждане на диетата, каза диетологът Ейми Кимбърлейн.

Специалистът отбелязва, че повишеното изпотяване може да бъде пряко свързано с диетата. Експертът изброява храни, които карат тялото да се поти още повече. Така че, ако обичате пикантното, през лятото е по-добре да се откажете от него, тъй като то ви кара да се потите повече от обикновено. Ястията, съдържащи червен пипер или други пикантни подправки, активират потните жлези.

Това е най-ефикасното домашно средство против изпотяване

Например чушките съдържат капсаицин. Тялото възприема този алкалоид като допълнителна топлина и се опитва да се охлади, като стартира процеси на изпотяване, обясни Ейми Кимбърлейн.

Безалкохолните алкохолни напитки и кофеинът също могат да ви накарат да се потите. Тези продукти активират централната нервна система, ускоряват сърдечната дейност и предизвикват разширяване на кръвоносните съдове.

Трикове за справяне с изпотяването

Кокосовото масло е едно от най-ефективните средства, които могат да придадат на тялото ви приятен аромат. Неговите антимикробни свойства ограничават растежа на бактериите, а лауриновата киселина елиминира силните миризми. Разбира се, самата пот няма да изчезне.Препоръчително е да нанасяте масло върху областта на подмишниците 1-2 пъти на ден след водни процедури. Освен всичко друго, маслото има благоприятен ефект върху тялото като цяло и по-специално върху дишането, ако се консумира.

Лимон и други цитрусови плодове - антисептичните свойства на лимона помагат за премахване на миризмата не само в областта на подмишниците. Точно като кокосовото масло, лимоновият сок може да контролира лошия дъх, причинен от лоши бактерии. Достатъчно е да изпиете чаша вода с лимон сутрин (ако стомахът ви е добре). Друг вариант е да изстискате сока от 1/2 лимон, да го натриете върху краката или подмишниците, да оставите течността да изсъхне и след това да вземете душ.

Семена от сминдух - семената на това растение действат като антиоксидант. Те не само премахват токсините от тялото, но и предотвратяват разпространението на патогенни инфекции, които причиняват миризма. За да постигнете желания ефект, залейте 1 ч.л. семена с преварена вода и оставете да вари. След 6-8 часа отварата може да се приема през устата. Семената могат да се добавят и към чай.

Ефикасни средства против изпотяване на краката

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес