Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ яжте домати, ако имате някое от тези заболявания

23 юли 2024, 16:55 часа

Доматите могат да имат някои негативни странични ефекти, въпреки че са част от здравословното и балансираното хранене. Те са силно киселинни храни и следователно могат да причинят киселини при хора, страдащи от гастрит или гастроезофагеален рефлукс. Дори да сте здрави и да не страдате от тези стомашни проблеми, ако ядете много домати или доматен сос, възможна е проявата на тези неприятни симптоми.

Вреда от доматите

Твърде големите количества домати в диетата могат да причинят болки в ставите. Причината е алкалоид, наречен соланин, който изгражда калций в тъканите, а той се съдържа в големи количества в доматите. Твърде много калций в тъканите може да причини възпаление, болка и подуване в областта на ставите, съобщава изданието The Health Site.

Може ли да се поливат доматите с маркуч? 

И това е свързано със съхранението на калций. Доматите също са богати на оксалат, вещество, което трудно се метаболизира, когато се приема в излишък и може да доведе до образуването на камъни в бъбреците. Червеният сочен зеленчук съдържа и много калий, който също може да повлияе на бъбречната функция. Ако вече имате проблеми с бъбреците, бъдете особено внимателни, съобщава изданието.

Доматите съдържат съединението хистамин, което помага на имунната система да се пребори с вируси и бактерии. Хистамин-индуцираната алергична реакция към домати и обикновено се проявява под формата на обрив или подуване на езика, заедно с други неприятни симптоми. Хората, диагностицирани с алергия към домати, изпитват много по-тежки симптоми.

Ако страдате от синдром на раздразнените черва, доматите могат да предизвикат симптоми като диария, болезнени спазми, подуване на корема, газове и запек. В този случай е по-добре да стоите далеч от киселинни храни като домати.

Ликопенът е пигмент, открит в доматите, но също и в много други храни. Когато се консумира в правилното количество, той е полезен за сърцето. Но ако се прекали с него, това може да доведе до пигментация на кожата, състояние, известно като ликопенодермия.

Храни с високо съдържание на киселина, като домати, могат да раздразнят пикочния мехур. Ако страдате от уринарна инконтиненция или сте склонни към други уринарни проблеми, най-добре е да избягвате киселинни храни. Термичната обработка също няма да ви помогне в случая, защото доматеният сос и кетчупът са още по-лош избор.

Трябва ли да се поливат доматите всеки ден?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес