Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ яжте бананите така, защото вдигат кръвната захар

28 май 2024, 19:19 часа

Бананите са полезни плодове в много отношения, които не отстъпват по популярност на ябълките. Въпреки това, те трябва да се консумират в съответствие с диетичните препоръки, в противен случай консумацията им може да навреди на тялото - да доведе до повишаване на кръвната захар, кръвното налягане и други здравословни проблеми.

Как е правилно да се ядат бананите, за да не повишат кръвната захар? 

"На първо място, трябва да ядете банани в умерени количества. За възрастен, който не спортува, е по-добре да не ги консумира ежедневно. Ако е достатъчно физически активен и подвижен, би било правилно да се ограничи до един банан на ден. Освен това диетолозите препоръчват да се даде предпочитание на не прекалено узрели банани със зеленикава кора - тяхното въглехидратно натоварване върху тялото е по-ниско", съобщава изданието The Health Site, позовавайки се на експерти.

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да ядат банани

В големи количества бананите могат да предизвикат проблеми с храносмилането поради насищането им с фибри - възможно е подуване на корема, натрупване на излишни газове, дори запек.

Неправилната консумация на този плод също води до проблеми със сърцето. Бананът е богат на калий, който е полезен за работата на сърдечния мускул, но при условие, че влиза в тялото само в определена доза 

„Прекомерната консумация на банани е изпълнена с излишък на калий в организма - хиперкалиемия: може да причини мускулна слабост и нарушения на сърдечния ритъм, което води до сериозни сърдечни проблеми“, споделя изданиетом, цитирайки мнението на експертите от Web Med.

Друг риск, свързан с яденето на банани, е повишените нива на кръвната захар. Това може да бъде особено важно, когато човек яде много зрели плодове или ги яде на празен стомах. Повишената кръвна захар стимулира отделянето на големи количества инсулин и увеличава риска от развитие на инсулинова резистентност, ключова причина за затлъстяването и диабет тип 2.

Полезни свойства на бананите

Бананите съдържат витамини от група В (В1, В2, В3), витамин С, каротин, освен това тези плодове са източник на минерали като калий, магнезий, натрий, фосфор.

Този състав прави бананите много полезни за организма. Например, благодарение на диетичните фибри, които съдържат, стимулират чревната подвижност, а благодарение на витамините от група В подпомагат правилното функциониране на нервната и сърдечно-съдовата система. В допълнение, витамин С, който се съдържа в бананите, помага за укрепване на имунната система.

Калият и магнезият, които също влизат в състава на плода, са необходими за живота на всички клетки на човешкото тяло, те осигуряват нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система, помагат за облекчаване на мускулни спазми и крампи. В същото време бананите съдържат калций, фосфор – микроелементи, необходими за изграждането на костите.

Как бананите влияят на диабета и нивата на кръвната захар?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес