Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На каква възраст консумацията на алкохол е най-опасна?

27 септември 2024, 15:37 часа

Скорошно проучване, проведено от учени от Каролинския институт в Стокхолм, идентифицира възрастовите периоди, в които консумацията на алкохол е най-вредна за здравето.Резултатите от тази работа са публикувани в The Lancet.

Възрастта, на която алкохолът е най-вреден 

„Открихме, че ефектите на алкохола върху тялото зависят значително от възрастта. Тийнейджърите и хората над 65-годишна възраст показаха особена уязвимост“, каза професор Йохан Ериксон, който ръководи проучването.

Лекар: Могат ли хората с диабет да пият вино и как влияе на кръвната захар 

Според проучването пиенето на алкохол на възраст между 15 и 19 години може да доведе до необратими промени в развиващия се мозък, което увеличава риска от развитие на алкохолна зависимост и когнитивни увреждания по-късно в живота. При хора над 65 години дори умерената консумация на алкохол повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и деменция.

Изследователите определят и "сравнително безопасен" период за пиене на алкохол - между 25 и 45 години. Те подчертават, че понятието „безопасна консумация“ е доста условно, тъй като дори минималните дози алкохол имат отрицателен ефект върху тялото.

В своето изследване учените са използвали иновативен метод за анализ на биомаркери, за да оценят дългосрочните ефекти на алкохола върху различни системи на тялото. Чрез измерване на нивата на фосфатидилетанол (PEth) в кръвта на участниците, те успяха да определят точно количеството алкохол, което консумират, и неговото въздействие върху здравето в различни моменти от живота им.

Важно е да се отбележи, че според Световната здравна организация злоупотребата с алкохол е причина за 3 милиона смъртни случая по света всяка година. Нови данни от шведски изследователи могат да станат основа за създаване на по-ефективни стратегии за предотвратяване на алкохолизма и свързаните с него заболявания.

Последици от злоупотребата с алкохол

Редовната консумация на алкохолни напитки засяга преди всичко физическото здраве. Последствията включват негативни прояви, придобиване на следните патологии:

  • сърдечно-съдова система - хипертония, атеросклероза, исхемични заболявания на сърцето и мозъка, нарушения на сърдечния ритъм, алкохолна кардиомиопатия;
  • заболявания на хепатобилиарната система - чернодробна недостатъчност, хепатит, цироза, рак на черния дроб;
  • патологии на стомашно-чревния тракт;
  • появата на когнитивни нарушения - нарушено възприятие, координация, загуба на паметта, потискане на логическото мислене и речеви нарушения;
  • неврологични заболявания - органични увреждания на мозъка и периферната нервна система;
  • намалени репродуктивни функции, заболявания на пикочно-половата система.

Дори малко количество консумиран етанол не изчезва, без да остави следа, което води до забележимо влошаване на здравето и всички области на живота.

Учени откриха още една опасност за здравето от алкохола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес