Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли без хапчета? Как високото кръвно да стане нормално с един СУПЕР ТРИК. И още много важни идеи

09 декември 2023, 07:41 часа

Повишеното кръвно налягане не непременно вади на показ симптомите си. И обичайно си нямаме ни най-малка идея, че си имаме вземане-даване с него. Сред нас има хора, които са свръхчувствителни към повишените му стойности и стават жертви на много болезнени усещания. Но е документирано, че по-голямата част могат да не научат години наред, че страдат от него. Докторите обикновено ни убеждават да го държим под око внимателно, но в реалността по принцип не се получава по този начин - ако се чувстваш във форма, не не може да ти дойде на ума, че би могъл да имаш проблем със телесното здраве. 

Да страдаш от високо кръвно обаче в крайна сметка не е доживотен проблем.Повечето причини за хипертония идват от ситуации, които всеки изпитва във всекидневието. Често срещаните фактори са по-голямо тегло, застояла физическа активност, прекалено калорийна диета, кутия и отгоре цигари на ден, превишаване на лимитите с алкохола, нервно напрежение, диабет, сбор от няколко хронични заболявания и фамилна генетична роля. Задължително е като се мине 42 годишна възраст да започнете да се следите значително по-внимателно. 

Има редовни хипертоници, за които е много важно да поглъщат предписани от медицински лица  хапчета. Ала повечето от хората са от типа, които правят кризи само в определени случаи. Без значение от кои сте обаче е препоръчително да разбирате кои са скритите тайни, които ще ви дадат предимство да понижите кръвното за недълго време. И то докато сте у дома. Тези хитрини не са заместител на медицинската работа, но могат да са от първа необходимост в най-напечения миг. Важно е впрочем да ги направите част от начина си на живот, понеже те вършат работа при голям брой здравни беди.

 Нейно величество канелата

Канелата ,това чудо на природата, е  прекрасна и приятна както като вкусови данни, така и като мирис. Подправката включва страшно полезни за организма целебни качества. Върши чудесна работа за нервите и в последна сметка благоприятства кръвното налягане. Ето какво се иска от вас. Сложете малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете около половин чаена лъжичка канела. Може за вкус и лъжичка мед. Тази благоуханна смес има ефект до няколко минути.

• С чесън към добро здраве

В домашната медицина, чесънът е популярен с толкова много предимства, че ако го превърнете в титуляр от храната ви, ще ликвидирате високото кръвно. Чесънът е познат като един от най-класическите натурални антибиотици. Редуцира високото кръвно, номер едно е в борбата с лошия холестерол. Ако не ви се поглъща под формата на скилидка, може да заложите на малка лъжичка чесън на прах. Отново има ефект. При всеки случай обаче е хубаво да е суров. 

• Бърза мярка

Съществува един популярен трик, който бихте могли да прибавите към съкровищницата. Първо трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После упражнете натиск надолу към ключицата. Това нещо се прави 8-10 пъти за всяко ухо. Другата популярна важна точка е ситуирана на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. При нужда и там е хубаво да проведете разтриване. 

• Каркадето е благодат

Ако съществува билка, която да е тотален помощник в битката против високото кръвно налягане, това със сигурност е страхотният чай от каркаде. Това е един от стабилните природни прийоми за редуциране на вашето кръвно. И всъщност, има още сериозен списък от полезни свойства. Поради начина, по който оказва ефект на нервите, е изключително добър антидепресант. Освен това дава енергия на имунната защита, понеже носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и има доказан ефект върху хемоглобина. Установено е, че има ефект и при превишило допустимия максимум тегло. 

• Правилното дишане

Едва ли е съвпадение това, че когато сме под влиянието на по-висок стрес, ние въздишаме. Затова първо отпуснете тялото и ума. Сложете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. Ако ви е трудно бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да усетите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух близо 4 секунди. А после като издишате, задръжте в тази позиция за още четири секунди. И повтаряйте техниката. Продължавайте около 4-5 минути, а може и повече. С този прийом се засилва притока на кръв към тъкани на тялото, а високото кръвно намалява. 

• Охлаждане с компрес

Тук са популярни два варианта, които да включите в борбата с хипертонията. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Стойте така за няколко минути и при всяко положение може да забележите благоприятен ефект. Другата ефикасна тактика е да поставите хладка кърпа на тила. Не забравяйте - не трябва водата да е прекалено ледена, достатъчно е да бъде хладка. 

• Повече мента

Ментовият чай е лек за психиката, сърцето и за скочилото нагоре кръвно налягане. Той значително може да свали кръвното и благодарение на ролята му да преживеете голямо облекчение.

• Ако има човек до вас...

Ако в непосредствена близост до вас има някой, попитайте го дали може да ви направи един масаж. Важните места са местата на тила. От първостепенна важност е и масажът на раменете, който да се приплъзва надолу към лопатките. 

• Един страхотен микс

Дойде време и за нещо страшно полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две лъжици сухи листа от коприва с една или две прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да кипне хубаво, а после премахваме от огъня. Разбира се, дайте му време да изстине. Поглъщаме по една чаша от този лек при повишено кръвно налягане.

Списъкът от навици

Всичко събрано досега върши перфектна работа в напечените ситуации. Би било добре обаче, ако сте си поставили за цел наистина да сложите край на високото кръвно, да хвърлите едно око на този полезен списък с 10 важни неща. Ако ги вкарате в употреба правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Дайте си сметка за излишното тегло. Всеки килограм отслабване ще ще ви даде ключово предимство в сражението с високото кръвно. 

- Включете в ежедневието гимнастически упражнения редовно. Чести разходки, леко потичване, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Заделете поне 15-20 минути на ден за тези физически занимания. 

- Консумирайте полезни храни. Много повече зеленчуци, плодове, зърнени храни. Цялостно обмислете диетата си, научете кое ви е проблем за здравето и го изрежете от храненето си. 

- Занижете солта. Което значи и да ходите по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната в повечето случаи е пресолена. Разчитайте повече на печката у дома. 

- Добре проучен факт е, че, пациентите, които имат високо кръвно, поглъщат алкохол над необходимото. Таванът всъщност е само бира на ден или 200 мл. 150-200 мл. вино. Ако се качита над тази доза е съвсем очаквано да стигнете до високо кръвно. Така е и за цигарите - повече от 5-6 дневно ще ви правят проблеми с кръвното. 

- Непрекъснатият стрес е един от най-допринасяващите фактори. Дайте всичко от себе си да го намалите и да посвещавате време за вас самите, за да сте уравновесени. 

 

Не забравяйте тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са полезни и нещо, което може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес